Toți salariații trebuie să știe asta: Care sunt lucrurile pe care angajatorul nu te poate obliga să le faci

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 26 oct 2022, 13:15

Care sunt lucrurile pe care angajatorul nu te poate obliga să le faci

Sursa: PixaBay

Multe persoane din România se confruntă în prezent cu probleme la locul de muncă, datorate în mare parte angajatorilor care obligă salariații să presteze anumite servicii care nu sunt prevăzute în contract sau care le interzic acestora să facă anumite lucruri. Iată ce lucruri nu are voie să-ți ceară angajatorul.

Foarte mulți salariați din România sunt obligați de către angajator să lucreze mai mult decât ar trebui, să stea peste program sau să pună în practică anumite lucruri care nu sunt prevăzute de contractul de muncă legal. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza faptului că angajatorii nu doresc să angajeze mai multe persoane deoarece asta ar însemna mai mulți bani din fondul organizației alocați pentru plata salariilor.

În multe dintre aceste cazuri, angajatorul amenință salariații cu încheierea contractului sau cu micșorarea salariului, însă aceste lucruri nu pot fi făcute conform legii. Iată care sunt câteva dintre lucrurile pe care angajatorii nu au voie să le impună propriilor angajați:

Lucruri pe care angajatorul nu te poate obliga să le faci la locul de muncă

Mulți angajatori din România le interzic salariaților să facă anumite lucruri sau le impun acestora să facă diferite munci sau acțiuni care nu sunt prevăzute în contractul de muncă încheiat.

Iată care sunt cele mai comune dintre aceste lucruri pe care angajatorii nu au dreptul să ți le ceară la locul de muncă, conform avocatnet.ro: 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Angajatorul nu-ți poate cere să încasezi salariul doar prin intermediul unui cont bancar. Codul Muncii prevede faptul că salariu angajaților poate fi încasat atât numerar cât și prin intermediul unui cont bancar, în funcție de decizia salariaților. Astfel, angajatorul nu poate să te oblige să-ți deschizi un cont bancar pe care să îți intre banii de salariu în cazul în care nu ai deja un astfel de cont. Cu toate acestea, există o excepție în acest sens în cazul în care în cadrul contractului de muncă se specifică faptul că singura modalitate de plată a salariului este prin intermediul unui cont bancar.

Citeste si: Șomaj tehnic 2022. Ce români vor primi bani din partea statului. Ordonanţa de Urgenţă care prevede acordarea indemnizației până la 31 martie 2022

  • Angajatorul nu-ți poate cere să semnezi toate actele în format electronic. Conform celor mai recente modificări ale anului 2022 privind domeniul profesional, companiile din România pot opta pentru semnarea actelor adiționale sau a contractului de încheiere al muncii în mod electronic. Cu toate acestea, semnarea electronică a actelor de la locul de muncă nu trebuie să fie făcută doar în mod electronic, varianta tradițională putând în continuare fi folosită de angajații care doresc să facă acest lucru. Singura condiție prevăzută de lege în acest sens constă în faptul că documentul în cauză trebuie semnat atât de către angajat, cât și de angajator cu semnătura în același format, fie aceasta electronică sau olografă.
  • Angajatorul nu poate să-ți ceară să lucrezi în cadrul unui anumit loc de muncă. Conform articolului nr. 3 din Codul Muncii, orice persoană din România este complet liberă să aleagă propriul loc de muncă, domeniu de lucru, meserie sau activitate ce urmează să fie prestată în cadrul unui job. Astfel, un angajator nu poate să oblige salariații să presteze anumite servicii aferente locului de muncă sau săf lucreze într-un anumit domeniu fără acordul angajatului și fără un contract care să ateste acest lucru.
  • Angajatorul nu poate să îți ceară să muncești în timpul unei greve. Conform articolului nr. 260 din Codul Muncii, angajatorul nu poate să își oblige angajații să nu participe la o grevă sau să-și continue programul obișnuit de grevă în timpul unui astfel de eveniment. Acest lucru se aplică și în cazul în care angajatorul încearcă să-și oblige angajații să participe la o anumită grevă, fără acordul acestora. În cazul în care unul dintre aceste lucruri se întâmplă, persoana în cauză poate denunța evenimentul la autoritățile competente iar angajatorul riscă amendă a cărei valoare poate ajunge la 3.000 de lei.

Citeste si: Greva angajaților STB continuă și astăzi! Traficul este în continuare blocat, cetățenii nu mai pot circula cu autobuzul

  • Angajatorul nu te poate obliga să renunți la demisie. În cazul în care un salariat decide să părăsească locul de muncă, acesta scrie o cerere ce atestă acest lucru și o oferă angajatorului. El este obligat prin lege să înregistreze cererea și să o accepte, fără a încerca în vreun fel să-i schimbe părerea sau să îi interzică acest lucru. Mai mult decât atât, salariatul poate face o cerere de demisie fără a menționa motivele din spatele acestei dorințe, iar angajatorul este nevoit să o respecte.

Lucruri pe care angajatorul nu te poate obliga să le faci. Pot pune în pericol sănătatea

Anumite lucruri pe care unii angajatori din România le cer salariaților  lor nu sunt prevăzute de contractul de muncă, iar unele dintre acestea pot pune în pericol sănătatea angajaților care fac parte dintr-o anumită categorie de persoane. Iată ce alte lucruri nu are voie să-ți ceară angajatorul, conform avocatnet.ro:

  • Angajatorul nu poate să te oblige să muncești în tura de noapte în cazul în care ești gravidă sau te afli în perioada imediată de după naștere. Femeile gravide, cele care alăptează sau cele care se află în perioada de 6-8 săptămâni de la momentul nașterii sunt protejate de lege prin ideea conform căreia acestea nu pot face muncă de noapte la niciun loc de muncă, sub niciun fel de condiție.

  • Angajatorul nu te poate obliga să faci muncă periculoasă dacă nu ai împlinit încă 18 ani. Persoanele care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani sunt protejate prin lege, conform articolului nr. 13 din Codul Muncii, astfel încât acestea nu trebuie să presteze activități lucrătoare în cadrul unul loc de muncă greu, periculos sau vătămător în vreun fel.
  • Angajatorul nu te poate obliga să muncești suplimentar sau în tură de noapte dacă nu ai împlinit încă vârsta de 18 ani. Conform articolului nr. 124 și articolului nr. 128 din Codul Muncii, persoanele angajate care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani nu pot fi obligate în niciun fel să presteze muncă de noapte, între orele 22:00 și 06:00, sau să muncească ore suplimentare fără acordul lor.
  • Angajatorul nu îți poate cere să achiți măsurile de sănătate și securitate la locul de muncă (SSM). Conform Codului Muncii și a legislației în vigoare, angajatorul este obligat prin lege să ofere salariaților toate măsurile de sănătate și siguranță la locul de muncă, fără a cere angajaților să achite taxele aferente acestora.