Anunț important pentru turiștii care merg în Grecia! Ce se întâmplă cu starea de urgență din Rhodos, în urma incendiilor de vegetație

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 iul 2023, 09:19

Starea de urgență în Rhodos a încetat

Sursa: freepik.com

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a făcut un anunț important pentru turiștii care vor să meargă în Grecia și a anunțat care este situația pe insula Rhodos, unde au avut loc incendii de vegetație puternice.

Asociația Naţională a Agențiilor de Turism a anunțat ridicarea stării de urgență din insula Rhodos.

Starea de urgență din Rhodos a fost ridicată

ANAT a anunțat, vineri seara, că că starea de urgență a încetat in Rhodos, iar viaţa revine la normal.

Astfel, potrivit comunicatului: ”Asociația Naţională a Agențiilor de Turism (ANAT) a primit un nou mesaj al Secretarului General al Organizației Naţionale de Turism a Greciei, domnul Dimitris Fragakis, astăzi, 28.07:

«Rhodos revine în forță! Ne bucurăm să anunțăm că starea de urgență operațională a expirat pe insula Rhodos. Viaţa revine acum la normal în întreaga insula Rhodos, inclusiv în zonele afectate. Locuitorii din Rhodos, care au fost eroici şi altruiști în aceste zile dificile, împreună cu statul grec, sunt nerăbdători să continue să ofere grijă şi ospitalitate unică vizitatorilor străini»”.

Citește și: Avertizare de călătorie MAE: Crește riscul de incendii în Grecia. Țara europeană care a înregistrat „niveluri record” de emisii de dioxid de carbon

Mesajul transmis de către ANAT a fost semnat de  Ministerul Turismului şi Organizația Naţională de Turism a Greciei.

Conform ANAT, anual, în jur de 25.000 de români aleg să îşi petreacă vacanța în insula Rhodos. Incendiile din această perioadă au determinat realocarea a câtorva zeci de turiști din stațiunile din sud în cele din nordul insulei, unde de altfel se mai află sute de turiști români şi unde nu au existat astfel de probleme.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Vineri dimineață, MAE a dat atenționare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a dat o nouă avertizare de călătorie, pentru turiștii care se îndreaptă spre Grecia, vineri de dimineață.

Autoritățile locale elene au anunțat, pentru ziua de vineri, 28 iulie 2023, menținerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetație.

Riscul de incendii de gradul 4, se află în vigoare pentru următoarele regiuni: Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fokida), Peninsula Peloponez (regiunile Corintia şi Argolida), principalele insule din Marea Egee (zona de sud- Kos, Kalymnos, Rodos şi Karpatos, respectiv de nord- Lesbos, Chios, Samos, Ikaria) şi Insula Creta (regiunea Heraklion şi Lasithi).

Reprezentanții MAE au precizat că: ”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, pe teritoriul acestei țări sunt înregistrate mai multe incendii de vegetație, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea

călătoriei, în legătură cu situația existentă pe traseu şi la destinație şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora”.

Citește și: VIDEO. Flăcările fac prăpăd în sud-estul Europei. Pe lângă Grecia, și în Turcia au izbucnit incendii de vegetație

De asemenea, turiștii sunt sfătuiți ca atunci când întâmpină o problemă să sune la Ambasadei României la Atena: “Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei

sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu. Cetățenii români care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.”

Sursă: anat.ro