Anunț uriaș pentru toți românii! Parlamentul vrea să interzică prin lege decuplarea consumatorilor ușor de atacat.
Pentru a-și arăta nemulțumirea față de măsurile luate, doi dintre cei mai importanți furnizori de energie și gaze din piață au dat în judecată Guvernul.
Anunț uriaș pentru toți românii! Debranșările sunt interzise
Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului a optat pentru schimbarea ordonanței de urgență prin care Guvernul interzice debranșarea tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale în timpul stării de alertă.
În plus, președinta Comisiei, Silvia Dinică, cu ajutorul voturilor oferite de către senatorii membri proveniți din toate partidele prezenți la ședința de dezbatere a proiectului legii de aprobare a OUG, a propus ca debranșarea să fie interzisă, în special pentru consumatorii ușor de atacat.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Care sunt categoriile de consumatori vulnerabili
„Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor către toți consumatorii vulnerabili.
În categoria consumatorilor vulnerabili se încadrează următoarele categorii de persoane: consumatorii vulnerabili din motive de venit, consumatorii vulnerabili din motive de sănătate și consumatorii vulnerabili izolați față de sursele de energie.
Citeste si: Lovitură grea pentru români! Au explodat facturile la curent. Toată lumea trebuie să facă asta
În situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pot efectua operațiunea până la încetarea stării de alertă dacă beneficiarii nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili”, spune amendamenul, inclus în avizul dat de Comisia Economică pe proiect.
Rolul important revine Camerei Deputaților
Amendamentul vizează consumatorii vulnerabili în aceleași categorii ca și proiectul inițiat de Guvernul Legii pentru stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. A fost adoptat de Senat în mai și se află în prezent în procedură la Camera Deputaților, termenul de depunere fiind 8 septembrie.
Așadar, potrivit proiectului, în categoria consumatorilor care se află în situații materiale sensibile se încadrează familiile cu venit mediu net lunar pe membru de familie de cel mult 810 lei/persoană și persoanele singure cu venit mediu net lunar de cel mult 1.445 lei. Consmatorii vulnerabili din motive de sănătate sunt cei care fie au nevoie de aparate electrice pentru a rămâne în viață, fie au probleme de sănătate care nu le permite deplasarea.
Plata facturilor va fi compensată de Guvern
”Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu, în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie și se termină la 31 martie”, a afirmat ministrul.
Totodată, premierul Cîțu a spus că Guvernul nu va limita prețurile la energie și gaze.
Doi dintre cei mai importanți furnizori de energie și gaze din piață, Tinmar Energy și Energy Distribution Services, au dat în judecată Guvernul pentru interzicerea debranșării pe perioada stării de alertă.