ANUNȚUL care afectează milioane de angajați. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a renunța la masca de protecție la locul de muncă

Author: Redactia WOWbiz
Actualizat: 18 iul 2021, 11:19
Fără mască de protecție în spațiile închise

Odată cu vaccinarea angajaților, restricțiile se diminuează încetul cu încetul, fapt pentru care, angajații vaccinați vor putea scăpa de obligativitatea purtării măștii de protecție.

Vineri a intrat în vigoare, Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, potrivit căruia, angajații vaccinați împotrva Covid-19, vor putea scăpa de masca de protecție, la birou sau în alte spații închise, îndeplinind anumite condiții.

Ce condiții trebuie să îndeplinească angajații?

Se pare că nu va mai fi obligatorie purtarea măştii de protecție pentru persoanele aflate în locurile de muncă în spații închise, cu 3 condiții:

- prima este cea a unui număr de maximum 10 persoane, aflate în încăpere.

- pentru cele 10 persoane vaccinate, este necesar un termen  trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Acest lucru face referire de la unica doză, în cazul celor imunizați cu serul de la Johnson&Johnson, și de la cea de-a doua doză, în cazul vaccinurilor de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care necesită rapel.

- asigurarea unei distanțe de un 1 metru între persoane, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune. 

Citeste si: Decizia momentului! Masca de protecție ar putea deveni opțională in Marea Britanie! Cand intra in vigoare

Conform prevederilor Ordinul nr.1204/99/2021 angajații trebuie să respecte următoarele prevederi la locul de mucă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Articolul I: Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-CoV-2 pe durata starii de alerta, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 435 din 22 mai 2020, cu modificarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

– Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu urmatorul cuprins:

Articolul 1^1 Prin exceptie de la art. 1, nu este obligatorie purtarea mastii de protectie pentru persoanele aflate in locurile de munca situate in spatii inchise, cu conditia prezentei unui numar de maximum 10 persoane pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si cu asigurarea unei distante de un 1 metru intre ele, iar in zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucratori.

Exceptia nu se aplica in cazul spatiilor inchise comune.Articolul IIPrezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ordinul nr.874/81/2020 actualizat poate fi consultat  aici.

În ce spații este necesară în continuare purtarea măștii?

Conform Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor există în continuare unele spații închise nu poate fi eliminată obligația de a purta mască de protecție: este vorba despre spații precum săli de mese, holuri sau scări.

Zvonul conform căruia nu va mai exista obligativitatea purtării maștii de protecție în aceste spații, circul încă din 15 mai, când cazurile de Covid-19 nu se mai ridicau la rang înalt, iar autoritățile au introdus un val de relazare. În schimb, nu poate fi nimic luat în considerare până la publicarea în mod oficial al unui ordin, în Monitorul Oficial.

Citeste si: Ne vom întoarce la masca de protecție? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță: "Trebuie să o purtăm"

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.