Sute de mii de români au primit o veste care i-a șocat, vor avea pensiile tăiate. Iată în articolul de mai jos despre ce categorie este vorba!
Citeste si: Pensii 2021. Se dau bani în plus acestor pensionari. Ce sume vor primi românii
Angajații rămân fără pensii!
Șoc total pentru sute de mii de angajați din domeniul construcțiilor. Aceștia vor avea pensii mai mici decât cei din alte domenii.
Din cauza OUG 114 din 2018, care prevede scutirea de la plata contribuției pentru Pilonul II, angajații din construcții vor primi la pensii mai mici.
Guvernul Dăncilă a sperat că, în acest mod, va da un impuls sectorului.
Citeste si: Este anunțul momentului în România! Apare o nouă pensie. Ce români ar putea să o primească
Cu toate că Guvernul Orban a adoptat, în ianuarie 2020, Ordonanța de Urgență 1/2020, prin care a eliminat o mare parte din prevederile implementate de guvernul PSD, scutirea angajaților din construcții de plata contribuției la Pilonul II nu a fost eliminată.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Specialiștii avertizează că, în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe, avertizează specialiștii.
Pentru că salariaţii din sectorul construcţiilor nu au mai contribuit cu 3,75% din venitul brut lunar la pensia privată Pilon II,înseamnă că aceștia cor beneficia la bătrâneţe doar pe pensia de la stat sau cel mult de cea facultativă (Pilonul III).
„Pentru angajaţii din domeniul construcţiilor, contribuţia de asigurări sociale a fost redusă prin OUG 114, ceea ce a influenţat şi procentul din veniturile brute direcţionat către pensia lor privată obligatorie. Ca urmare, ei şi-au păstrat sumele economisite până la momentul ordonanţei, dar în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe“, a explicat Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România.
Ce se va întâmpla cu angajații?
Citeste si: S-a dat LEGE: Care sunt categoriile de persoane care vor iesi la pensie cu 13 ani mai devreme?
Potrivit Capital.ro, aproximativ 430.000 de angajaţi lucrează în sectorul construcţiilor, reprezentând 9% din forţa de muncă din România.
”Este ca o muncă la negru reglementată de stat. Oamenii se vor trezi la pensie şi vor constata abia atunci că valoarea pensiei lor e mai mică decât a vecinului lor, deşi au avut un salariu mai mare“, a spus Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.
În acest moment, un angajat în construcții contribuie la pensie cu 638 de lei pe lună, faţă de 750 de lei pe lună, cât era înainte de OUG 114, dintr-un salariu brut de 3.000 de lei pe lună.