Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că românii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie.
Cumpărarea de vechime, valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă
Noua lege privind sistemul unitar de pensii publice, care permite cumpărarea de vechime în muncă, nu se aplică pentru pensionarea anticipată, ci doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă.
„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă.
Citeste si: Pensii 2021. Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Ce se întâmplă cu evaluarea dosarelor de pensii
Preşedintele CNPP a arătat că noile reglementări nu pot fi speculate de cetăţeni în sensul cumpărării de vechime în muncă pentru ca ulterior să se solicite pensionarea anticipată.
„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a adăugat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 22 iunie legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, potrivit g4media.ro.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Conform legii intrate în vigoare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani în care nu au realizat stagiu de cotizare.
Citeste si: CALCULATOR vârsta de pensionare 2021. Află rapid când poți ieși la pensie în funcție de anul nașterii
Persoanele care vor să cumpere vechime în muncă, trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii şi să acopere contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.
Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.
„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.
În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate” ”, se arată în lege.