Anunțul făcut de meteorologii Accuweather despre iarna 2024-2025: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 sep 2024, 15:01

Când va cădea prima zăpadă în România în 2024

Sursa: pexels.com și accuweather.com

Vara este spre final, iar meteorologii Accuweather au anunțat când urmează să cadă primii fulgi de zăpadă în România.

Meteorologii de la AccuWeather au anunțat că iarna 2024-2025 va aduce primele ninsori mai devreme decât de obicei, chiar din luna noiembrie. În ciuda temperaturilor ridicate de la finalul verii și începutul toamnei, primii fulgi de zăpadă vor cădea în Capitală și în alte orașe din sudul țării. Schimbările climatice recente continuă să afecteze tiparele meteorologice, cu ierni tot mai blânde și verii extrem de călduroase.

Când va cădea prima zăpadă în România

Meteorologii de la AccuWeather au actualizat recent prognoza pentru iarna 2024-2025, oferind primele detalii despre momentul în care se vor înregistra primele ninsori în România. În ciuda temperaturilor ridicate care persistă până la jumătatea lunii septembrie, primii fulgi de zăpadă sunt așteptați mult mai devreme decât în alți ani, chiar din noiembrie. Această schimbare semnificativă a tiparelor meteorologice reflectă o iarnă mai atipică, conform specialiștilor.

Deși luna august 2024 a adus temperaturi extrem de ridicate și o vreme uscată, în luna noiembrie, meteorologii anunță că este posibil ca iarna să își facă simțită prezența mai devreme. În Capitală și alte orașe din sudul țării, fulgii de zăpadă își vor face apariția spre sfârșitul lunii noiembrie, fără să se depună un strat consistent. Deși ninsoarea va fi de scurtă durată, este un fenomen tot mai rar întâlnit în București și alte zone sudice din cauza încălzirii globale.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță instabilitate atmosferică în mai multe zone din țară: Cum va fi vremea în țară joi, 22 august 2024

Octombrie 2024 aduce ninsori în zonele montane

Pentru luna octombrie 2024, AccuWeather prevede primele ninsori în România, dar în zonele montane. Meteorologii estimează că aceste ninsori vor fi izolate, însă suficient de frecvente pentru a semnala începutul unui sezon rece mai devreme decât în mod obișnuit.

În perioada 21-22 octombrie, localitățile montane vor fi primele care vor înregistra temperaturi negative de până la -2°C, fiind posibile ninsori ușoare.

Deși ninsorile din octombrie și noiembrie nu vor aduce neapărat un strat consistent de zăpadă în majoritatea zonelor, vor semnala debutul unui sezon hibernal care vine mai devreme decât ne-am obișnuit. În acest context, fermierii ar putea beneficia de umiditatea sporită din sol, căci luna octombrie se anunță și extrem de ploioasă, o veste bună pentru culturile însămânțate.

Evoluția temperaturilor până la iarnă

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea din România suferă o schimbare profundă. Verile devin tot mai fierbinți și secetoase, iar iernile sunt din ce în ce mai lipsite de zăpadă. Elena Mateescu, directorul ANM, subliniază faptul că aceste schimbări reflectă o încălzire globală accentuată, care influențează toate anotimpurile, dar în special cele de tranziție.

Vara 2024, de exemplu, a fost una extrem de caldă, cu temperaturi record. În luna iulie, Capitala a înregistrat cinci zile consecutive cu maxime de 40°C, o situație îngrijorătoare din perspectiva impactului pe termen lung asupra ecosistemelor și a sănătății populației.

În ceea ce privește începutul toamnei, intervalul 19 august – 9 septembrie va continua să fie caracterizat de temperaturi ridicate, cu valori peste media obișnuită pentru această perioadă. Însă, după mijlocul lunii octombrie, temperaturile vor începe să scadă treptat, anunțând tranziția spre iarnă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Iernile tot mai calde: Un trend îngrijorător

În ultimii ani, România a cunoscut ierni tot mai blânde, iar sezonul rece 2024-2025 nu face excepție. Conform specialiștilor, ultimele cinci ierni au fost printre cele mai calde din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Această tendință este strâns legată de încălzirea globală, care influențează nu doar iernile, ci toate anotimpurile.

Elena Mateescu a precizat în emisiunea „În Oglindă” moderată de Mihai Ghiță că, deși România are o climă temperat-continentală, niciun sezon nu mai seamănă cu altul. Verile încep mai devreme, uneori chiar de la începutul lunii mai, iar iernile sunt tot mai scurte și mai puțin aspre. Aceste schimbări climatice semnificative impun un nou mod de adaptare pentru agricultură, infrastructură și mediul urban.

Directorul ANM avertizează că trebuie să fim mai atenți cu mediul și să protejăm planeta pentru generațiile viitoare. Deși în prezent nu există o altă planetă unde oamenii să poată trăi, resursele naturale ale Pământului trebuie conservate cu atenție pentru a asigura o viață sustenabilă.

„Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zile. Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni...Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…) Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 noiembrie

Astfel, Sezonul de iarnă 2024-2025 va aduce primele ninsori în România încă din luna noiembrie, dar debutul lor va fi vizibil încă din octombrie, în zonele montane. În timp ce iernile devin tot mai puțin previzibile, cu temperaturi mai blânde și zăpadă rară, este clar că România trece printr-o transformare semnificativă din punct de vedere climatic.

Citește și: Meteorologii au emis o averizare de tip cod galben de ploi în 11 județe din țară. Restul țării rămâne sub cod portocaliu şi cod galben de caniculă

Aceste modificări impun o atenție sporită asupra mediului și adaptarea politicilor de mediu, astfel încât viitoarele generații să poată trăi într-un echilibru sustenabil cu natura.

 


Recent, Bianca Drăgușanu a explodat pe rețelele sociale, pentru că a primit amendă pentru o încălcare legată de parcarea bolidului său de lux.