Anunțul făcut de ministrul Muncii despre pensii și salarii! Cum sunt afectați pensionarii și bugetarii de „Ordonanța trenuleț”

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 ian 2025, 13:06
Simona Bucura-Oprescu
Sursa: Facebook Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Simona Bucura-Oprescu a realizat miercuri primele acțiuni în teritoriu, după ce a fost învestită în noul mandat.

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a realizat la data de 13 ianuarie 2025 primele acțiuni în teritoriu. Aceste acțiuni sunt primele după învestirea în noul mandat, iar acestea au la bază verificarea directă a instituțiilor subordonate sau în coordonarea ministerului din județul Argeș. În timpul acestei acțiuni în teritoriu, Simona Bucura-Oprescu a făcut și un anunț despre pensii și salarii.

Ministrul Muncii a făcut un anunț despre pensii și salarii

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a efectuat o serie de vizite neașteptate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, Casa Județeană de Pensii. Toate acțiunile în teritoriu au avut la bază verificarea directă a instituțiilor subordonate sau în coordonarea ministerului din județul Argeș.

În timpul acestor vizite neprevăzute realizate de Simona Bucura-Oprescu, aceasta a discutat cu angajații instituțiilor despre condițiile de lucru, fluxurile operaționale, dotările existente și serviciile oferite beneficiarilor.

Ministrul Muncii nu a neglijat nici pensionarii din aceste instituții publice, astfel a adus în discuție așteptările pe care seniorii le au de la aceste instituții publice, dar și care sunt principalele probleme ale acestora.

Citește și: Valoarea voucherelor alimentare a scăzut de la 1 ianuarie 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate odată la 6 luni

Simona Bucura-Oprescu a făcut un anunț despre pensii și salarii, după adoptarea „Ordonanței trenuleț”:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025

„Îmi doresc ca prin interacțiunea angajaților cu cetățenii să se simtă în mod eficient prezența noastră în comunitate. Angajații trebuie să știe că oamenii se așteaptă la servicii eficiente, corecte și prompte. Eficientizarea activității instituțiilor noastre este una dintre prioritățile acestui mandat. De exemplu, îmi doresc ca serviciul public de ocupare să fie cât mai puternic și astfel să creștem piața muncii. Dacă avem o piață a muncii puternică putem plăti și pensii și salarii bune./Măsurile

pe care le avem în vedere sunt gândite pentru a răspunde nevoilor reale ale românilor și pentru a contribui la dezvoltarea economică și socială a țării”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit mmuncii.ro.

Cum afectează „Ordonanța trenuleț” pensiile și salariile

Ordonanța trenuleț ” a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, iar aceasta afectează pensiile și salariile bugetarilor.

Salariile angajaților de la stat nu s-au mai majorat de la începutul anului în care ne află, ci au rămas înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024. Salariile vor fi înghețate și în cazul demnitarilor, dar și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.

Indemnizația de hrană, sporurile și primele bugetarilor vor rămâne la valoarea din noiembrie 2024. Orele suplimentare pe care le lucrează angajații de la stat nu vor fi plătite, ci vor fi acordate zile libere, excepție făcând personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani.

Valoarea punctului de referință va rămâne la 81 de lei, astfel pensiile românilor nu vor mai crește în anul 2025. Pensiile speciale ale judecătorilor, procurorilor, grefierilor și altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației, potrivit hotnews.ro.

Bugetarii nu vor putea beneficia pe parcursul acestui an de ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.