Premierul Nicolae Ciucă a transmis astăzi, într-o ședință de Guvern, că se va stabili un TVA de 5% de la 1 ianuarie pentru căldura livrată populației și altor instituții.
Se stabilește TVA de 5% pentru căldură de la 1 ianuarie 2022
„Astăzi avem pe masa Guvernului OUG-ul privind principalele măsuri bugetare şi proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli. Din discuţiile şi dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, findamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici, care aparţin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susţinere”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a mai anunțat că Guvernul va decide ca, de la 1 ianuarie 2022, să fie aplicată cotă a taxei TVA de 5% pentru livrarea de căldură pentru populaţie, dar şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice.
„Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea creşterii preţurilor”, a mai adăugat premierul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Nicolae Ciucă a mai precizat că, în prelungirea programului Prima Casă, Guvernul decide o cotă redusă de TVA, de 5%, a unei singure locuinţe, a cărei valoare este cuprinsă între suma de 450.000- 700.000 de lei.
Plafonul de încadrare ca microîntreprinderi nu va fi scăzut de la 1 milion de euro la 500.000 de euro
„Pentru că am văzut o serie de dezbateri pe tema coborârii, începând cu 1 ianuarie, a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă, antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos, pentru a-şi consolida şi dezvolta afacerile cinstit”, a transmis Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a mai subliniat faptul că Guvernul este interesat să păstreze echilibrul bugetar şi respectă promisiunile făcute cu Comisia Europeană, de a avea un deficit de 6,2% pe ESA, echivalentul a 5,84% pe cash.