Organizația Mondială a Sănătății a oferit un răspuns clar. Anticorpii dezvoltați depind în mare măsură de forma avută de SARS-CoV-2 în organism, iar imunizarea oamenilor care au trecut prin această boală nu este una uniformă.
Cât durează imunitatea la Covid-19
Potrvit reprezentanților OMS, imunitatea dată de infectarea cu noul coronavirus poate ține 7 luni. Aceștia au mai precizazt faptul că, persoanele care fac forme ușoare ale bolii, este posibil să nu dezvolte anticorpi sau să îi piardă mult mai repede, caz în care se pot reinfecta.
Majoritatea pacienților dezvoltă anticorpi, însă aceștia nu sunt similari, ci depind de formele bolii, a afirmat medicul Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS și unul dintre comunicatorii organizației în criza pandemică.
” În acest moment, ceea ce ştim este că majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi.
Putem spun că există o diferență la cei care sunt asimptomatici sau fac forme ușoare ale bolii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Dar aproape toți cei care fac forme medii până la severe ale bolii au anticorpi. Până acum, studiile arată că pot dura până la 7 luni, cel puţin”, a spus Dr. Swaminathan, conform Digi24.
Poziția OMS legată de imunitatea de turmă
Mai multe țări au încercat să adopte, în pandemie, procedeul ”imunizării de turmă”. Însă, experții OMS nu sunt deloc de acord cu această idee și spun că această modalitate poate duce la decese și morți inutile.
"Încercările de a atinge „imunitatea turmei” prin expunerea oamenilor la un virus sunt problematice din punct de vedere științific și lipsite de etică. Lăsarea COVID-19 să se răspândească prin populații, de orice vârstă sau stare de sănătate va duce la infecții, suferințe și decese inutile.
Marea majoritate a oamenilor din majoritatea țărilor rămân sensibili la acest virus. Sondajele de seroprevalență sugerează că în majoritatea țărilor, mai puțin de 10% din populație a fost infectată cu COVID-19.
Încă învățăm despre imunitatea la COVID-19. Majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 dezvoltă un răspuns imun în primele câteva săptămâni, dar nu știm cât de puternic sau durabil este acel răspuns imunitar sau cum diferă pentru diferite persoane.”, a mai spus Dr. Swaminathan