Anuntul lui Nelu Tataru, dupa ce numarul de cazuri a crescut: ce se intampla de la 1 iulie in Romania

Autor: B.M.
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a vorbit despre ce va urma in Romania incepand cu data de 1 iulie.

Oficialul a declarat ca, daca tendinta este favorabila, vor urma noi masuri de relaxare incepand cu data de 1 iulie si ca se asteapta ca, in urma acestei decizii, numarul de imbolnaviri sa creasca. Nelu Tataru considera insa ca o eventuala crestere a imbolnavirilor nu va fi una exponentiala.

Citeste si: Ce reguli s-au impus pentru crese, gradinite si afterschool-uri la redeschidere

Nelu Tataru avertizeaza: urmeaza o crestere a numarului de cazuri

Ministrul Sanatatii a mai adaugat ca in acest moment raspandirea comunitara a virusului este joasa in acest moment, indicele fiind mult sub tari ca Franta, Spania, Belgia sau Suedia.

"Daca gestionam un numar de cazuri sub 200, uneori au fost si sub 150, de cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri.

Am gestionat si doua weekenduri prelungite, am gestionat si doua perioade cu masuri de relaxare, astazi este o a treia zi cand dam masuri de relaxare – va creste in urmatoarea perioada numarul de cazuri, sper ca nu exponential, ci doar progresiv, in masura in care aceste masuri de relaxare sunt apreciate pozitiv si in concordanta cu regulile pe care le-am impus. (…)

"In masura in care vom avea respectarea precautiilor distantarii sociale si a celor noi pe care le-am impus, vom avea o crestere progresiva, dar gestionabila de catre noi.

In masura in care avem o evolutie favorabila in urmatoarele doua saptamani, putem gestiona sa ne gandim si la alte masuri de relaxare, dupa 1 iulie. Asta inseamna o crestere mica a numarului de cazuri de la o zi la alta, adica 50, nu mai mult, si sa le putem gestiona alternativ, urmand ca dupa aceste doua saptamani sa avem o constanta a numarului de cazuri noi, chiar scadere", a afirmat Nelu Tataru.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Romania a facut precomanda pentru vaccin. Alexandru Rafila: "Se va bloca rapid raspandirea bolii"

Nelu Tataru, despre numarul de teste efectuate in weekenduri

Ministrul Sanatatii a mai adugat ca, in acest moment, pe teritoriul Romaniei sunt 99 de puncte de testare care functioneaza la capacitate maxima. Nelu Tataru a subliniat ca intr-adevar in weekend se efectueaza mai putine teste, insa a adaugat ca rezultatele sunt monitorizate pe termen lung.

"Testele – noi in acest moment avem 99 de puncte de testare cu o capacitate de 15.500

de teste pe zi. Sunt cinci centre mari care au rutina, pana la maximul aparatelor, restul centrelor sunt aparute in timp sau dupa panta descendenta a pandemiei. (…) In acest moment avem teste care se fac in timpul saptamanii, in weekenduri. Aceste testari sunt corespondent cu numarul de testari facute sau cu numarul de prezentari la UPU.

"Stim bine ca sambata si duminica aceste prezentari sunt in numar mai scazut, iar recoltarile de la Direcţiile de Sanatate Publica si de la spitale se fac mai reduse, de asta aveam astazi 166 de cazuri noi, dupa testarile de ieri. Vedem in zilele urmatoare. Noi gestionam zilnic fiecare rezultat, dar si la o saptamana. Suntem totusi dupa 6-7 saptamani, la o saptamana care a fost in crestere. Vedem ce va urma in aceasta saptamana", a declarat Nelu Tataru.

Citeste si: Anunțul îngrijorător făcut de Nelu Tătaru! Revenim la starea de urgență? „Decizia este...”

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.