Dan Vîlceanu a dezvăluit că mărirea pensiilor nu poate fi făcută cu orice procent în anii următori. Ministrul Fondurilor Europene a dezvăluit și care este vârsta de pensionare.
Citeste si: Cum se calculează câți bani primești la pensie din 1 ianuarie 2022. Metoda de calcul e foarte simplă
Care este vârsta de pensionare?
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, neagă faptul că Bruxelles ar fi impus vârsta de 70 de ani pentru ieșirea la pensie în România.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că în PNRR există condiția potrivit căreia pensiile nu pot depăși 9,4% din PIB, dar este însoțită de reforma sistemului.
Citeste si: Anunţ important pentru pensionarii cu pensia mai mică de 1600 de lei. Când vor primi a 13-a pensie
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În aceeași zi, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că de la 1 ianuarie 2022 vor fi mărite salariile și alocațiile, precum și pensia minimă și punctul de pensie, însă nu va fi acordat ajutorul de 1.200 de lei promis pensionarilor pentru această iarnă.
„Există condiția ca pensiile să nu depășească 9,4% din PIB, dar acesta este un lucru bun. Noi, în momentul de față, suntem undeva sub 8% din PIB ca nivel al valorii pensiilor. Din punctul meu de vedere, este un lucru bun pentru că bugetul trebuie să fie solid. Ceea ce trebuie să spunem, de asemenea, legat de acest procent este că acest procent vine la pachet cu o reformă în sistemul pensiilor, astfel încât în materie de pensii speciale, cum sunt ele numite, sistemul să fie revizuit astfel încât să nu mai avem pensii mai mari decât salariul, de exemplu. În sistemul public de pensii, sunt câteva lucruri care vor conduce la o echitate mult mai mare”, a declarat Dan Vîlceanu, joi seară, la un post TV.
Mai mult, după ce a fost întrebat dacă este posibil să nu mai crească pensiile pentru a respecta anumimte condiții prevăzute în PNRR, Dan Vîlceanu a avertizat că „depinde cât promit partidele în ani electorali că pot majora pensiile, dar atunci va fi mult mai ușor să ne dăm seama care din partide minte”
Cât va fi salariul minim pe economie din 2022?
Marius Budăi, a anunțat public că salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2022. Mai mult, ministrul Muncii a informat că vor fi majorate și alocațiile și pensiile minime.
Citeste si: Vești bune pentru parinti! Se măresc alocațiile! Câţi bani vor primi copiii de la 1 ianuarie 2022
„Salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie, va fi de 2.550 de lei. De asemenea, vă informez că am discutat cu premierul şi am discutat şi în coaliţie, voi convoca un Consiliu Naţional Tripartit pentru o primă întâlnire cu noul Guvern.
Ne dorim şi îmi doresc foarte mult ca dialogul social în România să fie într-adevăr dialog social, iar dialogul cu partenerii sociali, şi mă refer la patronate şi la sindicate, să fie într-adevăr un dialog”, a spus Marius Budăi.