Klaus Iohannis a făcut declaraţii după ce s-a consultat cu partenerii sociali din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale implicate în Proiectul „România Educată”.
Declarația lui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cu liderii coaliţiei de guvernare, adică preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit libertatea.ro.
„Am avut în ultimele trei zile ultima serie de consultări pentru finalizarea proiectului «România Educată» și trecerea la faza de implementare. Proiectul se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada post-decembristă.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat și concluziile întâlnirilor: „Au reieșit o serie de lucruri importante. În primul rând, coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect și chiar săptămâna viitoare, Guvernul își va asuma prin memorandum țintele și obiectivele «României Educate», urmând să stabilească un plan clar de acțiune.”
Șeful statului a subliniat că „românii așteaptă mai mult consens” și că „de prea mulți ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educația. Nu mai putem continua așa, dacă vrem ca România să avanseze și să se dezvolte. Așa că în cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ pentru implementarea proiectului.„
Citeste si: Când scăpăm în totalitate de restricţii? Klaus Iohannis a dat ordin!
Președintele a mai transmis că discuțiile avute în ultimele zile „îmi dau încredere să spun că există fereastra de oportunitate necesară pentru un demers politic și social de durată în educație”.
Proiectul „România Educată” a fost iniţiat de Klaus Iohannis și cuprinde şapte rapoarte identificate ca fiind prioritare: Cariera didactică, Echitatea sistemului educaţional, Profesionalizarea managementului educaţional, Un învăţământ profesional şi tehnic de calitate, Autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior, Educaţie timpurie
„Este momentul să trecem la implementarea proiectului «România Educată» și să dăm întâietate investițiilor în sistemul de educație. De aceea am insistat să fie asigurată finanțarea necesară pentru o parte dintre prioritățile și reformele proiectului, inclusiv prin PNRR”, a mai afirmat Iohannis.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Conform șefului statului, proiectul „România Educată” „are un sprijin financiar important, istoric aș spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro”.
„Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat”, a subliniat Iohannis.
Ce se schimbă în sistemul de învățământ
Președintele a explicat că „ dezvoltăm educația timpurie, menținem clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a”, iar, conform șefului statului, schimbările vor apărea la tranzițiile între etapele educaționale.
Iohannis a subliniat că școlile și elevii pot organiza, numai dacă doresc acest lucru, un examen suplimentar de admitere, în semestrul al II-lea.
„Ne dorim o mai mare flexibilitate și o centrare a educației pe fiecare elev. De aceea, deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca, pe întregul parcurs al semestrului II, unitățile de învățământ și elevii care doresc să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere”, a spus Iohannis.
Citeste si: E oficial! Se dau bani de la stat! Mii de oameni vor primi această sumă
Klaus Iohannis a spus miercuri, într-o declarație de presă, că se va „elimina birocrația” în educație și că proiectul „are un sprijin financiar important, istoric aș spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro”.
„Acest lucru se întâmplă pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică, oferind o autonomie suplimentară școlilor și încredere elevilor.
Așadar, pe scurt, eliminăm birocrația. Dacă un elev este la un liceu profesional și își dă seama că nu se regăsește acolo și vrea să treacă la unul teoretic sau vocațional, va putea să se transfere în urma unor testări specifice la liceul dorit. Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, adică pentru licență, masterat și doctorat, indiferent de domeniul de studiu”, a mai spus presedintele
În 2021, rata de promovabilitate la Bacalaureat, la nivel național, a fost de 67,8%.
Proiectul „România Educată” are ca scop „să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, potrivit site-ului dedicat.