Vești bune pentru pensionari! Cei ce au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea alege între pensia minimă şi o indemnizaţie socială. Pensia minim garantată va fi calculată pe baza contributivităţii.
Pensionarii ar putea primi o indemnizație salarială
Potrivit Agerpres, pensia minim garantată este în valoare de 640 de lei și aproximativ un milion de pensionari beneficiază de ea.
Citește și: Noi taxe și scumpiri, de la 1 septembrie! Guvernul pregătește noi măsuri pentru români
"O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.
Citește și: Lovitură pentru angajații români din partea statului: Bugetarii nu vor primi bonuri de masă majorate
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pensionarii care au un stagi de cotizare mai mic de 15 ani vor avea parte de o recalculare pe noua formulă, iar dacă valoarea este mai mică decât indemnizaţia socială minimă, ei vor putea alege indemnizația. Aceștia au trei luni la dispoziție pentru a-și exprima opțiunea.
"Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei", mai spun oficialii ministerului.
Pensionarii vor putea să-şi transforme pensia în indemnizaţie socială minimă
De la această alterntivă fac excepție pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani și persoanele deja pensionate la data intrării în vigoare a legii.
"Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi", au adăugat reprezentanţii ministerului.
În noua formulă de calcul, o persoană care a muncit minimum 15 ani, va primi 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în
plus. Se va ajunge astfel la diferențieri în funcție de numărul de ani munciți.