Anunțul momentului pentru români! Toată lumea va avea acces la aceste date. Vestea a fost dată cu puțin timp în urmă

Author: Ana Dinu
Actualizat: 27 iul 2022, 02:20
Vestea mult asteptata de toti angajatii
Sursa: PixaBay

Este vestea momentului pentru toți românii. Angajații vor putea accesa datele din registrul de evidență al salariaților online și necondiționat, potrivit unei inițiative legislative depuse în Parlament.

Angajații vor putea avea acces necondiționat la registrul de evidență al salariațiilor fără accesul angajatorilor (REVISAL), acest proiect legislativ a fost înaintat în Parlament și urmează să fie adoptat.

Angajații vor beneficia de acces neîngrădit la istoricul muncii

Acest proiect de lege își propune modificarea articolului 34 din Codul Muncii pentru a putea introduce facilitatea de a accesa istoricul contractelor de muncă pentru toți cetățenii României.

Acest registru va putea fi accesat online de orice angajat sau fost angajat, în orice moment. Proiectul a fost înaintat în Parlament de către deputatul USR PLUS Cristina Prună.

”Există multiple situații în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidență al salariaților sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie pentru un astfel de document.

Datele respective se regăsesc deja într-o bază de date online, iar angajații ar trebui să aibă dreptul să o acceseze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Proiectul de lege este un pas spre debirocratizare și digitalizare”,
a declarat Cristina Prună, inițiatoarea proiectului de lege.

Citeste si: Florin Cîțu, anunț important despre salariile românilor. Decizia pe care toată lumea o aștepta

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Potrivit USR PLUS, în acest moment, există o bază de date online pentru registrul de evidență, însă doar angajații și instituțiile statului au acces la ele. Dacă acest proiect va fi adoptat, orice cetățean al României, angajat, va putea accesa datele doar la un click distanță.

”Pentru a obține un extras din registru, angajații depind fie de angajator, fie de Inspectoratul teritorial de muncă. În ambele situații, extrasul este emis în urma depunerii unei cereri scrise, ce se soluționează în termen de 15 zile. Adoptarea acestei inițiative legislative le va oferi tuturor românilor acces neîngrădit la portalul online al Inspecției Muncii. Astfel, ei vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active.

Este un pas normal în procesul debirocratizării și digitalizării administrației centrale. Eliminarea procedurii birocratice actuale vine și în ajutorul Inspectoratelor teritoriale de muncă și al angajatorilor. Aceștia vor economisi timp, iar activitatea va deveni mai eficientă deoarece nu vor mai trebui să răspundă miilor de cereri din partea salariaților sau ai foștilor salariați”, potrivit comunicatului de presă al USR PLUS.

Citeste si: Anunțul momentului! Românii vor primi mai mulți bani la salariu. De când intră în vigoare această decizie