Anunțul momentului! Persoanele vaccinate anti-COVID în străinătate au posibilitatea să facă rapelul în România. Ce pași trebuie să urmați

Author: Ana Dinu
Cetatenii din strainatate pot face rapelul in Romania

Persoanele care au făcut prima doză de vaccin în străinătate au posibilitatea de a face rapelul în România, a anunțat CNCAV. Iată ce pași trebuie să urmați pentru a vă înscrie la rapel.

Consiliul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19  a anunțat că persoanele care au făcut prima doză de vaccin în străinătate vor putea face rapelul în România. Ce procedură trebuie să urmați pentru a vă înscrie la rapel?

Cetățenii vaccinați în străinătate pot face rapelul în România

Cetățenii care s-au vaccinat în străinătate și vor să facă rapelul în România trebuie să aleagă un centru de vaccinare din țara noastră și să îl contacteze cu minimum 72 de ore înainte de data programată, a anunțat de Coordonare a Activităţilor

privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

CNACV a emis instrucțiuni care reglementează vaccinarea persoanelor care au făcut prima doză în străinătate și doresc să facă rapelul în România.

”Menţionăm că vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu acelaşi tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetăţenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei ţări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România.

Beneficiarul va contacta reprezentanţii centrului ales, de preferat cu cel puţin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul”,
se arată într-un comunicat CNCAV. 

Citeste si: Este oficial! Imunizarea cu serul AstraZeneca se poate face fără programare. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a verifica locurile disponibile din centrele de vaccinare

Persoanele care trebuie să se prezinte la a doua doză de vaccin trebuie să aibă asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinţei de vaccinare. 

După administrarea dozei de vaccin, datele sunt introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverinţa de vaccinare vor fi completate olograf informaţiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Situația COVID în România astăzi, 16 aprilie

În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.264 de cazuri noi de COVID-19, din peste 36.000 de teste. În aceeași perioadă, 137 de români infectați cu noul coronavirus (SarS-Cov 2) au murit. La secțiile de Terapie Intensivă din țară sunt internați în acest moment 1.493 de

pacienți COVID.

Până astăzi, 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.023.565 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 930.942 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 25.937 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Citeste si: S-a identificat un nou simptom de COVID! La ce afecțiune trebuie să fim atenți în această perioadă?

În intervalul 15.04.2021 (10:00) – 16.04.2021 (10:00) au fost raportate 137 de decese (71 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 41 decese la categoria de peste 80 de ani.

123 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.