Anunțul mult așteptat de români. Se majorează salariul minim de la 1 ianuarie?

Author: Ana Dinu
Actualizat: 21 iul 2022, 14:35
Creste salariul minim?
Sursa: Facebook

Sindicaliștii propun mărirea salariului minim de la 1 ianuarie. Astfel salariul net s-ar putea majora din 2022.

Salariul minim pe economie ar putea crește din 2022. Sindicaliștii au propus ca mărirea să aibă loc chiar de la 1 ianuarie.

Se majorează salariul minim de la 1 ianuarie 2022?

Vești bune pentru români. Salariul minim ar putea crește de la 1 ianuarie 2022, dacă propunerea venită de la Blocul Național Sindical va fi acceptată.

Sindicaliștii propun ca salariul minim net să ajungă la suma de 1530 de lei. Discuția între reprezentanții Blocului Național Sindical și guvernanți a avut loc marți, iar în urma întâlnirii s-au analizat mai multe variante care ar putea fi luate în calcul.

Discuțiile urmează să fie reluate săptămâna viitoare cu participarea patronatelor.

Sindicaliștii propun creșterea salariului minim din 2022, aceștia sunt de părere ca majorarea ar putea fi posibilă dacă deducerea personală de bază se dublează de la 350 de lei la 700 de lei, pentru salariile aflate sub și la nivelul

salariului minim.

“Ar duce la un slariu minim net de circa 1550 de lei. Am luat în evaluarea noastră în calcul și impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului economic, pentru că există și riscul ca o creștere brutală a salariului minim să ducă la pierderea foarte multor locuri de muncă“, a explicat liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Surpriză pentru milioane de români. Cum se vor calcula pensiile de acum încolo? CNPP a făcut anunțul

Cum a reacționat Raluca Turcan după propunerea sindicaliștilor

După discuțiile purtate între sindicaliști și guvernanți, ministrul Muncii a publicat un mesaj pe contul de Facebook, unde a subliniat că ”orice majorare” trebuie ”să fie susţinută de economie pentru a evita blocajele ulterioare”. 

”Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere.

Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie.
Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să fim atenți ca orice majorare pe

care o facem să fie susținută de economie pentru a evita blocajele ulterioare.

Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Național Tripartit, astfel încât confederațiile sindicale și cele patronale să își prezinte și față în față propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim.
După ce vom avea aceste discuții, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluție pe care o vom supune dezbaterii publice”,   a

scris Raluca Turcan.

Citeste si: VEȘTI BUNE! Acești români ar putea primi 1.500 de lei în plus de la stat. Ce trebuie să faceți pentru a beneficia de stimulent. Raluca Turcanu a făcut anunțul