Virgil Popescu, ministrul Energiei, susține că gazul de care dispune România este de doar 49% din totalul de care ar avea voie țara noastră. De asemenea, acesta susține că țara noastră cută soluții pentru a putea să înlocuiască gazul din Rusia.
Gazul de care dispune România urmează să fie suplimentat
Ministrul Virgil Popescu susține că românii trebuie să fie pregătiți pentru o iarnă destul de „complicată”, deoarece depozitele de gaz din România sunt la un nivel de doar 49%.
Mai mult decât atât, Virgil Popescu declară că acest procent va fi atins, indiferent dacă gazul rusesc va trebui să fie înlocuit cu unul din altă țară.
„Este o iarnă, eu aş spune complicată. Când te gândeşti la o iarnă grea, te gândeşti la o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, te gândeşti la altceva.
Eu aş spune o iarnă foarte complicată, pentru că aici trebuie să evaluăm foarte multe scenarii, de la cel mai rău scenariu, în care se întrerup toate fluxurile de gaze din Federaţia Rusă către Europa, până la scenariul optimist sau, să zicem, normal, care ar trebui să fie, în care nu se întâmplă absolut nimic cu fluxurile de gaze, în care e o iarnă ca oricare alta şi lucrurile merg absolut normal.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite toate scenariile la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul”, a spus Virgil Popescu la
Digi 24, conform romaniatv.net.Ministrul susține că se caută soluții alternative
Din cauza faptului că situația din Ucraina este extrem de incertă și nimeni nu poate garanta faptul că Rusia nu va întrerupe definitiv exporturile de gaz, ministrul Virgil Popescu susține că România caută variante alternative, pentru ca cel mai negru scenariu să nu se adeverească.
„De asta mergem în diverse discuţii bilaterale în diverse ţări producătoare de gaze naturale: pentru a suplini cantitatea de gaze de care are nevoie România pentru a înlocui gazul rusesc. România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziţie mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă ar fi undeva de un miliard jumate, două miliarde.
Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim şi de ianuarie – martie, iarna care s-a terminat. Avem posibilitatea să facem acest lucru. Black Sea Oil & Gas a început producţia din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producţia internă, avem posibilitatea să facem acest lucru”, a continuat Virgil Popescu.