Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutier e a mărit amenzile pentru șoferii care pleacă la drum fără să fac un lucru important.
Apar noi amenzi pentru șoferi
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că a mărit amenzile pentru șoferii prinși circulând fără rovinietă.
Mai exact, reprezentanții CNAIR au spus că au fost puse peste 100 de camere de control noi pe drumurile naționale și pe autostrăzi pentru a îi prinde pe cei care nu respectă legea.
Astfel amenzile vor varia între 250 de lei pentru autoturisme și până la 4.500 de lei pentru mașinile de mare tonaj.
Cine va plăti Rovinieta?
Rovinieta rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, potrivit noi legi lansate de Ministerul Transporturilor.
Valoarea acesteia va fi stabilită în funcție pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și până acum) au fost introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum si pe cea de staționare). Ceea ce înseamnă că, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
De ce trebuie plătită rovinieta?
Șoferii sunt obligați să plătească rovinieta pentru că:
- pentru circulația pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv cele aflate în intravilanul reședințelor de județe și al municipiilor;
- pentru toți utilizatorii români si străini pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România; vehicul= orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel puțin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorcă ori remorcile tractate de acesta; utilizatori= persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini;
Începând cu luna iunie, taxa de pod de la Fetești va este suspendată temporar.
Citește și: Cresc taxele de drum din 2026. Rovinieta va fi mai scumpă pentru anumite categorii de mașini
Ce prevede documentul?
Potrivit documentului, „ Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere- S.A., (...) se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești şi Cernavodă pentru toate categoriile de vehicule”.
Suspendarea ar urma să fie aplicată începând cu data de 1 iunie 2023 până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de 31 august 2023. Se propune acum ca plata taxei pentru trecerea podului de la Fetești să fie suspendată pe perioada verii.
Astfel, conform referatului de aprobare ce însoțește proiectul, “în prezent, se efectuează lucrări de reabilitare a Podului peste brațul Borcea și au fost instituite restricții de circulație pe A2 între Fetești și Cernavodă, fiind închis sensul de circulație Constanța – București, circulația vehiculelor desfășurându-se pe podul alăturat pe o singură bandă pe sens, între km 147+015 și km 144+235. În perioada estivală se estimează o creștere substanțială a numărului de vehicule pe Autostrada București – Constanța, cu vârfuri ridicate de trafic pe sensul București – Constanța la sfârșit de săptămână. În aceste condiții, pentru evitarea aglomerărilor formate începând cu zona de instituire a restricției (pe fiecare sens de mers) și în vederea fluidizării traficului se consideră oportună suspendarea aplicării tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (…)”.
Sursă: evz.ro