OBLIGATORIU Modificare la noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită acest document semestrial

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 iul 2024, 11:34

Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial

Sursa: pixabay.com

Noua lege a pensiilor va impune pensionarilor stabiliți în străinătate să trimită certificatul de viață de două ori pe an.

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial, conform noii legi a pensiilor. Această schimbare urmărește să îmbunătățească monitorizarea și corectitudinea plăților.

Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii 

Începând cu 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor va impune pensionarilor stabiliți în străinătate să trimită certificatul de viață de două ori pe an, nu doar o dată, cum era prevăzut anterior.

Aceste modificări sunt menționate în Legea 360/2023, care aduce o serie de schimbări în modul de administrare a pensiilor.

Conform noii legislații, pensionarii care locuiesc în afara României vor trebui să trimită certificatul de viață până la sfârșitul lunilor martie și septembrie. Astfel, anul acesta, certificatul de viață va trebui transmis autorităților din țara noastră pe parcursul lunii septembrie, având în vedere că noua lege intră în vigoare de la 1 septembrie.

Legea 360/2023 prevede că, „pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state(...) au obligația de a transmite semestrial(...) un certificat de viață”.

Termene clare pentru transmiterea documentelor

Potrivit avocatnet.ro, termenele stabilite pentru transmiterea certificatelor de viață către autoritățile din România sunt 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an.

În acest an, pensionarii vor trebui să trimită documentul până la 30 septembrie. Documentul poate fi trimis pe tot parcursul lunii septembrie, începând cu data de 1, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, și până pe 30, care este termenul limită stabilit de lege.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Cum a răsfățat-o Denisa Coțolan pe mama Geta? Iubita lui Iancu a adunat numeroase complimente de la viitoarea soacră: „Denisa, scumpa asta. Gândiți-vă ce fată bună.”

Ordinul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) nr. 874/2024, apărut recent, aduce clarificări suplimentare privind modalitatea de transmitere a certificatelor de viață pentru pensionarii stabiliți în străinătate. Modelul certificatului de viață poate fi descărcat de pe site-ul CNPP și trebuie completat și semnat în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de ședere permanentă, aceasta certificând autenticitatea documentului.

Nerespectarea termenelor pentru transmiterea certificatului de viață va duce la suspendarea plății pensiei din luna imediat următoare.

Potrivit noilor reguli, dacă pensionarii nu trimit certificatul de viață până la 31 martie sau 30 septembrie, plata pensiei va fi suspendată, afectând astfel stabilitatea financiară a beneficiarilor.

Citește și: Când are loc a doua recalculare a pensiilor și câți bani în plus vor primi pensionarii! Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Schimbări față de legislația actuală

Potrivit regulilor actuale, valabile doar până la 1 septembrie, certificatul de viață trebuie transmis autorităților doar o singură dată pe an, până pe 31 decembrie. Noua legislație aduce, astfel, o frecvență dublată în transmiterea acestui document, cu scopul de a asigura un control mai strict asupra beneficiarilor pensiilor care trăiesc în străinătate.

Noua lege are scopul de a îmbunătăți monitorizarea beneficiarilor de pensii din străinătate și de a preveni plățile nejustificate. Cu toate acestea, schimbările aduc și provocări pentru pensionarii care trebuie să se conformeze noilor cerințe administrative. Este esențial ca aceștia să fie bine informați și sprijiniți în procesul de transmitere a documentelor necesare pentru a evita suspendarea plăților.

Citește și: Pensiile nu vor fi înghețate după recalculare! Anunțul făcut de Simona Bucura-Oprescu: „Există bani”

În concluzie, modificările aduse de Legea 360/2023 privind transmiterea certificatului de viață semestrial sunt menite să asigure un sistem de pensii mai eficient și mai transparent. Pensionarii stabiliți în străinătate trebuie să fie atenți la noile termene și să se asigure că documentele sunt trimise la timp pentru a evita suspendarea pensiilor.