Având ca obiectiv de a face drumurile europene mai sigure pentru șoferi, reprezentanții UE vor să lanseze o nouă lege prin care permisele auto să fie obținute mult mai greu decât până acum.
Dezbateri la nivelul Uniunii Europene despre obținere permiselor auto
O reformă ambițioasă a permiselor de conducere este în centrul atenției în Parlamentul Uniunii Europene (UE), cu obiectivul de a face din drumurile europene locuri mai sigure și de a reduce numărul accidentelor rutiere până în 2050.
Una dintre cele mai notabile modificări este interzicerea conducerii pe timp de noapte pentru șoferii începători. Această restricție are scopul de a reduce riscul de accidente în rândul șoferilor fără experiență și de a le oferi oportunitatea de a acumula experiență în condiții mai sigure.
Un alt aspect al reformei vizează limitarea vitezei pentru șoferii începători, ceea ce presupune că aceștia vor trebui să respecte anumite limite de viteză pentru o perioadă determinată de timp după obținerea permisului de conducere. Această măsură este menită să reducă riscul de accidente cauzate de excesul de viteză în rândul tinerilor șoferi.
Însă una dintre cele mai controversate propuneri este cea referitoare la șoferii seniori. Potrivit proiectului de lege, conducătorii auto care au trecut de vârsta de 70 de ani s-ar putea să nu mai poată conduce deloc. Această măsură a stârnit dezbateri aprinse, cu susținători care cred că va face drumurile mai sigure și critici care consideră că este o restricție excesivă pentru cei mai în vârstă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Un aspect interesant este diferența de opinie între femei și bărbați cu privire la reforma permiselor de conducere. Aproape jumătate dintre femei susțin măsurile propuse, în timp ce mai puțin de jumătate dintre bărbați sunt de acord cu aceste schimbări.
Șoferii cu vârste de peste 80 de ani ar putea fi supuși testelor medicale și psihologice
În ceea ce privește șoferii începători, un procent semnificativ sunt dispuși să renunțe voluntar la permisul de conducere după o anumită vârstă.
Citește și: Cele mai grave accidente rutiere petrecute în România în 2023. Peste 900 de persoane au decedat anul acesta
Șoferii cu vârste de peste 80 de ani ar putea fi supuși testelor medicale și psihologice pentru a-și menține permisul de conducere.
Aceste teste ar putea deveni obligatorii pentru cei în vârstă și ar avea rolul de a asigura că șoferii seniori sunt în continuare aptitudini pentru a conduce în siguranță.Cu toate acestea, reforma propusă ridică întrebări importante cu privire la libertatea individuală, siguranța rutieră și drepturile șoferilor de toate vârstele. Dezbaterile cu privire la reforma permiselor de conducere sunt departe de a se fi încheiat, iar rezultatul final va avea un impact semnificativ asupra modului în care europenii își obțin și își mențin dreptul de a conduce.