Poliția Română se pregătește să implementeze o majorare cu 15% a amenzilor rutiere.
Cresc amenzile rutiere de la 1 ianuarie
Poliția Română se pregătește să implementeze o majorare cu 15% a amenzilor rutiere pentru șoferi începând cu 1 ianuarie 2024, într-o încercare de a reduce numărul crescut de abateri de la Codul Rutier și de a îmbunătăți siguranța rutieră în țară. Propunerea de majorare a punctului de amendă vine în contextul în care România ocupă, în prezent, primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere.
Cu cât va crește punctul de amendă?
Punctul de amendă în prezent este stabilit la 145 de lei, însă se dorește ca acesta să crească la 165 de lei. Conform legislației actuale, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, așa cum este prevăzut în Codul Rutier. Odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei, valoarea punctului de amendă ar trebui să ajungă la 330 de lei.
Această inițiativă de majorare a amenzilor rutiere a fost propusă de către Poliția Română și va fi susținută de Ministerul de Interne. Pentru a intra în vigoare, această măsură ar putea fi adoptată printr-o ordonanță de urgență.
Polițiștii susțin că numărul de abateri de la regulile de circulație a crescut semnificativ în ultima perioadă, ceea ce a dus la un număr mare de accidente rutiere și victime.
De aceea, ei consideră că este necesară o majorare a amenzilor pentru a descuraja încălcările Codului Rutier și a responsabiliza șoferii.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Apar noi modificări în Codul Rutier: Șoferii vor putea fi sancționați pe baza imaginilor camerelor de bord.
România se confruntă cu o problemă gravă legată de siguranța rutieră, fiind pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere. Prin majorarea amenzilor rutiere, se speră că șoferii vor fi mai atenți și mai precauți în trafic, ceea ce ar putea duce la o reducere a numărului de accidente și victime.
Ce alte măsuri au fost propuse?
Pe lângă majorarea amenzilor rutiere, există și alte propuneri pentru reducerea abaterilor de la regulile de circulație. Un alt proiect vizează sancționarea șoferilor care evită să plătească tariful de parcare de 5 lei pe oră și amenda de 200 de lei. Conform acestui proiect, aceștia ar putea primi amenzi cuprinse între 1500 și 2500 de lei. De asemenea, polițiștii locali vor avea posibilitatea de a amenda și persoanele juridice.
Proiectul care propune aceste sancțiuni pentru șoferii din București a fost inițiat de către viceprimarul Stelian Bujduveanu. Se consideră că sancțiunile mai severe vor contribui la responsabilizarea șoferilor și la îmbunătățirea calității vieții în oraș.
Majorarea amenzilor rutiere cu 15% începând cu 1 ianuarie 2024 este o măsură luată de Poliția Română în efortul de a reduce numărul abaterilor de la regulile de circulație și de a îmbunătăți siguranța rutieră în țară. Cu un număr tot mai mare de accidente rutiere și victime, se consideră că această măsură este necesară pentru a responsabiliza șoferii și a-i determina să respecte regulile de circulație.
Citește și: Schimbări majore pentru șoferii din România! Se modifică legea RCA
Toate aceste inițiative au ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente în România.