Apar noi modificări în acordarea voucherelor de vacanță! Ce români rămân fără aceste beneficii de la 1 iulie

Autor: Diana Ghita

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Sursa: Pexels.com

Din vara acestui an, un număr semnificativ de angajați din sectorul public nu vor mai beneficia de tichetele de vacanță oferite de stat.

Această decizie afectează, în special, bugetarii cu salarii nete de peste 8.000 de lei, care, de la 1 iulie, nu vor mai primi aceste vouchere. În schimb, vor continua să beneficieze de tichetele de vacanță doar angajații la stat cu salarii nete sub această sumă.

Ce români rămân fără vouchere de la 1 iulie 

Conform Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2024-2026, valoarea anuală a voucherelor de vacanță a fost stabilită la 1.600

de lei. Noile reglementări, care vor intra în vigoare de la 1 iulie, prevăd că aceste vouchere vor fi acordate angajaților cu program full-time, iar cei care lucrează part-time sau pe oră vor primi o valoare proporțională cu timpul lucrat.

De exemplu, un angajat part-time va primi vouchere în funcție de numărul de ore efectiv lucrate, ceea ce înseamnă că suma totală va fi ajustată corespunzător.

Citește și: Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt primii români care se bucură de aceste tichete

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate

salariilor”,  scrie în documentul Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2024 -2026.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

 

Cât timp sunt valabile voucherele de vacanță și unde pot fi folosite

Autoritățile atrag atenția că tichetele de vacanță sunt strict nominale și nu pot fi transferate sau vândute. Ele se pot utiliza doar pe baza actului de identitate al beneficiarului, și sunt valabile exclusiv în unitățile HoReCa din România. Acest lucru înseamnă că beneficiarii pot folosi tichetele doar pentru servicii de cazare, masă și alte activități recreative oferite de hoteluri, restaurante și alte unități similare din țară.

În plus, valabilitatea acestor tichete este limitată la un an de la emitere. După expirarea acestui termen, tichetele nu mai pot fi folosite, ceea ce înseamnă că beneficiarii trebuie să se asigure că le utilizează în intervalul de timp specificat.

Citește și: Creșteri salariale cu 10% pentru anumite categorii de bugetari. Cine sunt persoanele care vor beneficia de mărire

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de a echilibra bugetul de stat și de a optimiza cheltuielile publice. Prin limitarea accesului la voucherele de vacanță pentru bugetarii cu salarii mai mari, autoritățile speră să reducă cheltuielile neesențiale și să direcționeze resursele financiare către alte sectoare prioritare.