Apar noi modificări în Codul Rutier: În ce condiții ar putea fi suspendat permisul auto pe viață

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 feb 2024, 14:40

Apar noi modificări în Codul Rutier

Sursa: pexels.com

Senatul României a adoptat un proiect care propune anularea pe viaţă a permisului conducătorului auto.

Potrivit unui proiect, adoptat luni de către Senatul României, permisul șoferilor ar putea fi anulat pe viață în anumite condiții. Află din articolul de mai jos care are sunt noile reguli pentru șoferii români și cum pot preveni aceștia suspendarea permisului pe viață.

Permisul ar putea fi anulat pe viață dacă șoferii nu vor respecta aceste reguli

Luni, 5 februarie 2024, Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că permisul auto va putea fi suspendat pe viață dacă șoferul va provoca un accident rutier soldat cu morți, fiind sub influența băuturilor

alcoolice sau a drogurilor.

Conform unor date prezentate presei, în anul 2020, la nivel naţional, 740 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice, iar în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, 1.294 de șoferi au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive şi 13.509 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice, precizează inițiatorii.

Potrivit stiripesurse.ro, în expunerea de motive este prezentat că: "Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă

accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieți omenești, propun şi înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieți omenești, provocat de un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârșita în condițiile prevăzute de art.
336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă".

Această propunere legislativă inițiată de PNL pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere, în calitate de for decizional în acest caz.

Cu aproximativ 92 de decese la un milion de locuitori, în 2021, România este pe primul loc în UE la capitolul morți în accidente rutiere, arată datele publicate recent de Comisia Europeană.

Cele mai sigure drumuri din Europa sunt în Suedia și Danemarca.

Valorile din ultimii doi ani au fost puternic influențate de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Avertizare de călătorie lansată de MAE: Apar restricții de circulație în Bulgaria. Care este motivul

Ce amenzi riscă șoferii care circulă cu permisul expirat?

Conform Codului Rutier, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din țara noastră cu permisul expirat constituie contravenție. Astfel că, potrivit legislației aflată în vigoare, această faptă se sancționează cu o amendă prevăzută la clasa a III-a de sancțiuni.

Codul Rutier stabilește că:  „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”.

Mai exact, dacă circulați pe drumurile publice cu permisul expirat, riscați să fiți sancționați, iar amenda nu este chiar atât de mică, așa că este indicat să verificați periodic valabilitatea permisului de conducere.

Citește și: Noile modificări aduse Codului rutier: Ce acte nu trebuie să le lipsească șoferilor din mașină atunci când pornesc la drum și ce amenzi riscă aceștia

Conducătorii auto care sunt opriți de oamenii legii și au permisul de conducere expirat riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei și vor mai putea fi sancționați și cu puncte de penalizare, dar dacă amenda este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, suma se reduce la jumătate.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.