Apar noi modificări în Codul Rutier: Șoferii vor putea fi sancționați pe baza imaginilor camerelor de bord

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 oct 2023, 16:27

Șoferii vor putea fi sancționați pe baza imaginilor camerelor de bord.

Sursa: pixabay.com

Ministerul Afacerilor Interne dorește introducerea unor noi reglementări în lege pentru șoferii auto.

Imaginile din camerele de bord ale autovehiculului personal vor putea fi utilizate pentru sancționarea șoferilor.

Șoferii vor putea fi sancționați pe baza camerelor de bord

Șoferii din România ar putea fi sancționați pe baza imaginilor înregistrate de camerele de bord ale autovehiculelor lor, potrivit unor propuneri de modificare legislativă anunțate de Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul general de poliție Bogdan Despescu.

Aceste schimbări ar face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri legislative menite să crească gradul de siguranță pe șosele și să combată infracționalitatea în diverse domenii.

Una dintre propunerile majore menționate de Bogdan Despescu este utilizarea imaginilor înregistrate de camerele de bord ale autovehiculelor pentru a aplica sancțiuni. Această măsură ar viza în special faptele cu grad de pericol ridicat. Totuși, se va asigura că toate sancțiunile vor fi aplicate în conformitate cu legislația în vigoare și numai de către polițiști.

Acest demers ar putea reprezenta o modalitate eficientă de a spori respectarea regulilor de circulație și de a combate comportamentele periculoase pe drumurile publice.

Citește și: Noi reguli pentru cetățenii ce vor permis de conducere românesc. Astăzi vor intra în vigoare modificările

Bogdan Popescu a declarat că: „Vrem să utilizăm dispozitivele deținute de persoane fizice în mijloacele auto. Bineînțeles, atât cele din administrația publică locală, cât şi cele deținute de persoane fizice, vor avea o aplicare pe anumite genuri de fapte, fapte cu grad de pericol ridicat.

Toate sancțiunile vor fi aplicate în cadru legal, cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale şi numai de polițiști”.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ce alte propuneri legislative mai conțin noile reguli?

Pe lângă posibilitatea utilizării imaginilor din camerele de bord pentru sancțiuni, propunerile legislative includ și alte măsuri pentru consolidarea siguranței rutiere. Acestea vizează aspecte precum traficul de droguri, traficul de persoane, arme, siguranța rutieră și migrația ilegală.

Scopul acestor măsuri este de a reduce infracționalitatea în aceste domenii și de a îmbunătăți securitatea cetățenilor.

Printre propunerile menționate se află și o modificare a condițiilor în care traficanții de droguri pot beneficia de reducerea pedepselor. Se propune ca aceștia să poată beneficia de această reducere doar dacă contribuie la capturarea unor cantități mai mari de droguri sau similare cu cele care au făcut obiectul faptei lor.

Astfel, se încearcă descurajarea traficului de droguri și se urmărește sancționarea mai aspră a celor implicați în acest tip de infracțiuni.

Citește și: Codul Rutier 2023: Apar schimbări majore pentru cei care vor să înmatriculeze mașinile sau să își schimbe permisul auto

În domeniul siguranței rutiere, se propune confiscarea vehiculelor celor care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor, în special în cazurile în care șoferul provoacă un accident rutier în care este implicată o persoană și care se soldează cu decesul acesteia.

Această măsură are ca scop descurajarea consumului de substanțe interzise înainte de a se urca la volan și sancționarea aspră a celor care pun în pericol viața altora.

Propunerile legislative anunțate de Secretarul de Stat Bogdan Despescu indică o preocupare crescută pentru siguranța rutieră și combaterea infracționalității în România. Utilizarea imaginilor din camerele de bord pentru sancțiuni ar putea reprezenta o schimbare semnificativă în aplicarea legilor de circulație. De asemenea, măsurile de confiscare a vehiculelor pentru șoferii băuți sau drogați ar putea contribui la reducerea accidentelor rutiere cauzate de astfel de comportamente periculoase. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste propuneri și de modificările legislative care ar putea avea un impact asupra lor în viitorul apropiat. Respectarea regulilor de circulație și evitarea consumului de substanțe interzise înainte de a conduce rămân esențiale pentru siguranța pe șosele.