Uniunea Europeană insistă ca România să renunțe la pensiile speciale, dar Parlamentul este pe cale să sporească considerabil numărul acestora.
România pregătește noi pensii speciale
Chiar dacă Uniunea Europeană îi cere României să renunțe la pensiile speciale, Parlamentul este pe cale să sporească considerabil numărul acestora prin crearea unui nou post de bugetar ”special”. Potrivit impact.ro, este posibil să apară noi pensii speciale în România, după ce Parlamentul a adoptat o lege pentru optimizarea activității din sistemul judiciar, care ar avea însă ca efect apariția unei noi categorii de pensionari
Mai exact, este vorba despre Legea privind statutul asistentului judecătorului. Astfel, acest asistent va ajuta judecătorii în activitățile lor de la tribunale și curți de apel care se confruntă cu un număr mare de dosare.
Citește și: Iată ce pensii ce vor fi tăiate cu 20-25%. Legea va fi adoptată la sfârșitul acestei luni
Proiectul a fost inițiat încă din 2019 de către Consiliul Superior al Magistraturii „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar.
În 2022, contractele de durată determinată au devenit contracte pe durată nedeterminată, succesul proiectului determinând Guvernul să ia în calcul acordarea unui statut permanent pentru asistenții judecătorilor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce reprezintă asistentul judecătorului?
Legea a fost inițiată de către Laura Vicol președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, lege care a fost adoptată de către Senat, forul decizional, în luna iunie.
În proiectul derulat de către CSM se spune că ”Degrevarea judecătorilor de unele sarcini consumatoare de timp prin îndeplinirea lor de către asistenţi (activităţi de verificare în cadrul unor proceduri prealabile; activităţi de documentare, vizând atât legislaţia internă şi internațională, cât şi jurisprudenţa sau doctrina; prezentarea în sinteză a stării de fapt şi de drept, inclusiv prin
formalizarea unor fișe de dosar extrem de utile în gestionarea cauzelor etc.), dar şi sprijinul substanțial acordat judecătorilor în redactarea proiectelor unor hotărâri judecătorești, au făcut posibil ca munca judecătorilor să devină, aşa cum este firesc, una conceptuală, cu accent pe instrumentarea efectivă a cauzelor şi pe deliberare”.Citește și: Majorare importantă a pensiilor. Pensionarii pot primi 1.000 de lei în plus
Pensiile speciale au fost eliminate in luna iunie 2023
Deputații și senatorii au adoptat luni, 27 iunie, cu 382 de voturi pentru și doar 3 împotrivă, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Astfel, s-a decis ca aleșii să primească doar sumele cuvenite, pentru cât au contribuit, în perioada în care au ocupat fotoliile din Legislativ.
Parlamentarii au discutat în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006
privind Statutul parlamentarilor, astfel încât se elimină indemnizațiile senatorilor și deputaților.Cu ajutorul acestui proiect, aleșii vor să demonstreze că sunt dispuși să reformeze sistemul de pensii, lucru cerut cu insistență de Bruxelles și de care depinde accesul României la fondurile europene, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Eliminarea pensiilor speciale este necesară pentru accesarea fondurilor alocate prin PNRR, dar și pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, bazat pe contributivitate și fără discriminări.
În momentul de față există 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.