Apar noi reguli legate de polița RCA: Ce riscă șoferii care nu dețin o asigurare auto

Autor: Cristina Mocanu

Apar noi reguli legate de polița RCA

Sursa: pexels.com

Șoferii care vor fi prinși fără RCA vor risca sancțiuni mari, potrivit noilor modificări care sunt dezbătute în Parlamentul României. 

Industria asigurărilor auto din România se pregătește să întâmpine schimbări radicale odată cu propunerile legislative recente ce vizează transformarea fundamentală a polițelor RCA. Această restructurare adâncă a polițelor RCA va avea consecințe importante asupra comportamentului șoferilor, costurilor asigurărilor și siguranței generale pe drumurile din țară.

Sancțiuni mai mari pentru șoferii prinși fără RCA

O serie de schimbări semnificative sunt în curs de dezbatere în Parlament cu privire la polițele RCA (Răspundere Civilă Auto).

Aceste modificări au un impact major asupra șoferilor din România și vizează să aducă mai multă responsabilitate în ceea ce privește asigurarea auto. Printre prevederi se numără sancțiuni mai severe pentru cei care nu dețin polițe RCA, verificări îmbunătățite utilizând camere de monitorizare și posibilitatea plății în rate a polițelor RCA.

Una dintre modificările majore propuse este introducerea unor sancțiuni mai dure pentru cei care circulă fără polițe RCA valabile.

Acest lucru are drept scop descurajarea conducătorilor auto de a merge pe drumuri fără asigurare, ceea ce poate pune în pericol atât ei înșiși, cât și ceilalți participanți la trafic.

În plus, propunerile includ faptul că întârzierea în reînnoirea poliței RCA poate duce la o pierdere a reducerii de preț acumulate în timp. Această măsură este menită să încurajeze șoferii să-și mențină polițele valabile și să le reînnoiască la timp.

Potrivit capital.ro, Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a precizat că „De asemenea, vom sparge o reticență instituțională care încă se mai regăsește a nivelul apetitului de a împărtăși datele între instituții. Va fi instituită interoperabilitatea bazelor de date, între MAI, prin Poliția Rutieră, RAR, CNAIR”.

„Prin portofoliul de camere localizate la nivelul drumurilor naționale, să putem identifica pe toți cei care astăzi, din păcate, aleg să conducă un autovehicul fără o poliță de asigurare RCA validă. O treime dintre cei care sunt în trafic nu

au o poliță RCA valabilă”, a mai declarat liderul ASF.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un alt aspect important este legat de legătura între sancțiunile de circulație și bonusurile acumulate pe polițele RCA.

Conform propunerilor, primirea de amenzi în trafic poate duce la o scădere a bonusului acumulat, în funcție de gravitatea abaterii. Aceasta ar putea face ca șoferii să fie mai atenți la respectarea regulilor de circulație pentru a-și menține bonusurile.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă de circulație

Plata în Rate a polițelor RCA și alte măsuri de verificare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune, de asemenea, posibilitatea plății în rate a polițelor RCA, pentru a face asigurarea mai accesibilă pentru un număr mai mare de șoferi. În plus, verificarea polițelor RCA va fi îmbunătățită prin utilizarea camerelor de monitorizare a rovinietelor și prin interoperabilitatea bazelor de date între diversele instituții, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne, Registrul Auto Român și alte entități implicate.

Citește și: Avertismentul RAR pentru toți șoferii români: Care sunt regulile pe care șoferii trebuie să le respecte legat de anvelopele sezoniere

Astfel, aceste schimbări în legislația RCA vizează să creeze un mediu mai sigur pe drumurile din România, promovând responsabilitatea și respectarea legilor de către toți participanții la trafic. Cu toate că acest parcurs de îmbunătățire va necesita timp, se speră că rezultatele vor fi prime mai mici pentru asigurări și un comportament mai responsabil din partea șoferilor, ceea ce va aduce beneficii tuturor celor implicați în traficul rutier din țară.