Apar noi reguli pentru a preveni risipa alimentară: Operatorii economici obligați să adopte cel puțin două dintre strategiile stabilite de lege

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 feb 2024, 10:41

Apar noi reguli pentru a preveni risipa alimentară

Sursa: pexels.com

Autoritățile publice din România vor să adopte o nouă lege pe ntru a combate risipa alimentară.

În contextul creșterii conștientizării asupra impactului negativ al risipei alimentare, România adoptă o nouă abordare legislativă. Conform noilor prevederi, autoritățile publice și sectorul privat sunt chemate să acționeze responsabil pentru minimizarea pierderilor de alimente. Cu sprijin parlamentar și implicare din partea industriei, această schimbare legislativă vizează transformarea unei preocupări sociale în acțiune concretă.

Apare o noi reguli pentru prevenirea risipei alimentare

Potrivit evz.ro, conform noilor prevederi legislative, autoritățile publice din România vor deveni responsabile pentru implementarea măsurilor de minimizare a risipei alimentare în gestionarea produselor alimentare în cadrul activităților lor.

Această schimbare legislativă vizează atât sectorul public, cât și cel privat, impunând operatorilor economici obligația de a adopta cel puțin două strategii stabilite de lege înainte de a arunca alimentele. De asemenea, se va dezvolta o platformă online administrată de Ministerul Agriculturii, unde operatorii economici vor fi obligați să raporteze informații referitoare la alimentele aruncate sau salvate.

Diana Buzoianu, una dintre inițiatoarele proiectului, a subliniat importanța acestei legi, declarând: "Proiectul privind reducerea risipei alimentare a primit astăzi ultimul raport favorabil şi se îndreaptă spre vot săptămâna următoare!! Am inițiat acest proiect, alături de colegii mei, pentru a reuși

împreună să ducem tonele de alimente care se aruncă din magazine, restaurante, instituții publice acolo unde e nevoie de ele.”

Cristian Sălceanu, CEO-ul unui supermarket online, a exprimat susținerea pentru noile reglementări, afirmând: "Rata de deșeuri ar fi mult mai mare decât este în prezent. Suntem la un procent mult mai mic decât lanțurile alimentare clasice, este sub 2%. Există niște reglementări foarte stricte, nu poți să arunci pur și simplu la tomberon așa cum ar face o persoană obișnuită.

Accelerând vânzarea produselor care se apropie de data de expirare, ne ajutăm și pe noi cu reducerea cheltuielilor.”

Elena Filip, specialist în comunicare retail, a accentuat importanța respectării legii și a găsirii de soluții alternative pentru alimentele care nu sunt comercializabile, menționând: "Vorbim despre produse care încă mai rămân și care încă se aruncă. Și ar putea să fie folosite în alt scop. Poate pentru prepararea mâncării pentru animalele de companie sau poate donate către adăposturi de animale.”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Beneficiile consumului de produse locale

Un român aruncă în medie 70 de kilograme de mâncare pe an

Cu toate acestea, nu numai magazinele și restaurantele sunt responsabile pentru risipa alimentară. Datele oficiale indică faptul că și consumatorii români aruncă o cantitate semnificativă de mâncare. Potrivit acestor date, un român aruncă în medie 70 de kilograme de mâncare pe an, cele mai risipite alimente fiind legumele, fructele și lactatele.

Citește și: S-a deschis The DumpStore – primul magazin din care nu vrei să cumperi nimic

Legea privind reducerea risipei alimentare, care a primit undă verde de la comisiile de specialitate, urmează să intre în vigoare într-o lună de la votul parlamentarilor. Această inițiativă legislativă reprezintă un pas important în lupta împotriva risipei alimentare în România, având potențialul de a aduce schimbări semnificative atât în sectorul public, cât și în cel privat, în vederea protejării mediului și a asigurării unei distribuții mai echitabile a resurselor alimentare.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.