Apar noi taxe pentru români: Crește TVA pentru hrana animalelor. Guvernul cere majorarea accizelor la țigări și alcool

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 apr 2024, 01:05

Crește TVA pentru hrana animalelor

Sursa: pixabay.com

Guvernul pregătește taxe noi pentru români. Se cere creșterea TVA pentru hrana animalelor.

TVA crescut pentru hrana animalelor, pentru produsele bio, dar și creșterea accizelor la băuturile alcoolice și țigări. Acestea sunt o parte din noile taxe pe care Guvernul României ar vrea să le implementeze de la 1 septembrie.

Crește TVA pentru hrana animalelor

Se cere creșterea TVA pentru hrana animalelor.
[Sursa: pixabay.com]

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a prezentat miercuri, 12 iulie, liderilor coaliției de guvernare, noi simulări pentru eliminarea unor facilități fiscale și creșteri de accize. Astfel, liderii PNL și PSD au  au negociat majorarea unor taxe si impozite, dar si introducerea unor noi taxe.

Taxa de lux a revenit în actualitate și presupune că românii care au proprietăți de peste 500 de mii de euro să plătească o taxă anuală de 1% din valoarea proprietății. 

Citește și: Se reintroduce taxa de pod de la Fetești! Motivul pentru care românii vor fi nevoiți din nou să scoată bani din buzunar

De asemenea, în coaliție se discută despre creșterea taxei pentru hrana animalelor, mai exact pentru mâncarea câinilor și a pisicilor. În prezent, TVA-ul la astfel de produse este de 9%, iar Guvernul ar vrea majorarea lor cu 10%.

Se cere creșterea accizelor pentru alcool și țigări

Guvernul României cere și o majorare până la media europeană a accizelor pentru țigări și alcool. Totodată, se propune și majorarea taxelor în industria jocurilor de noroc, inclusiv cu o majorare a taxei de licențiere, pentru că, susțin guvernanții, această industrie este una înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale.

De asemenea, Guvernul mai ia în calcul și o creștere a taxelor pentru băuturile răcoritoare care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr.

Executivul mai pregătește și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile. Valoarea luată în discuție este de 15% pentru sumele scoase din țară.

ANAF este nemulțumită de rata mică a încasărilor, așa că Guvernul ia în calcul o taxă suplimentară pe aceste profituri externalizate și de 1% pentru veniturile de peste 100 de milioane de euro, de la 1 ianuarie, așa cum a mai propus PSD

Care este lista produselor care ar urma să se scumpească?

Iată lista cu taxele și impozitele pe care Guvernul României vrea să le scumpească:

- mâncare animale de companie: TVA crește la 19%

- produse bio: TVA crește la 19%

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- suplimente alimentare: TVA crește la 19%

- hoteluri şi restaurante: TVA crește la 19%

- plimbări de agrement: TVA crește la 9%

- taxa de 1% pe clădirile peste 500.000 euro

- taxa de 1% companii cifră de afaceri 100 mil. euro/an

Țigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr s-ar putea scumpi de la 1 septembrie. Tot de la această dată am putea ajunge să plătim mai mult pentru vacanțe sau mesele la restaurant.

Citește și: Ce scumpiri s-ar putea înregistra din septembrie 2023. Românii ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar pentru lucrurile de zi cu zi

Guvernul cere majorarea accizelor la țigări și alcoo
[Sursa: pixabay.com]

De taxele crescute nu scapă nici industria divertismentului, iar Ministrul Finanțelor Marcel Boloș ia în calcul creșterea TVA-ului și pentru plimbările de agrement. Astfel, guvernanții pregătesc noi taxe, iar românii trebuie să fie pregătiți pentru a face față noilor măsuri impuse.

Săptămâna viitoare Guvernul României dorește să adopte OUG cu modificările fiscale necesare, pentru a putea fi implementat, începând cu luna septembrie.

În urmă cu câteva săptămâni, președintele României, Klaus Iohannis, declara că: „E nevoie de mai mulți de cât avem acum la buget și atunci anumite măsuri se impun. Mi-au spus cei din conducerea coaliției cam la ce s-au gândit, unele măsuri mi se par bune, altele cred că mai trebuie discutate. (…) Este clar că trebuie găsite modalități pentru a completa veniturile bugetare. Notă bene: fără a încărca cetățeanul. Deci sunt anumite măsuri care pot fi puse în practică fără că românul de rând să aibă impresia că vine cu bani de acasă pentru buget. Vom vedea până la urmă care măsuri vor rămâne în picioare. Promisiunea coaliției a fost că nu va crește impozite și taxe”.

Sursă: romaniatv.net