Apare un nou tip de pensie în România. Cine sunt cei care vor putea beneficia de aceasta?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 feb 2024, 03:50

Potrivit unui proiect, în România apare un nou tip de pensie.

Sursa: pixabay.com

Camera Deputaților a adoptat miercuri un nou proiect prin care o anumită categorie de persoane vor primi o pensie în plus.

Potrivit unui proiect, în România apare un nou tip de pensie. Doar o anumită categorie de persoane va primi acești bani. Cine sunt aceștia și care este cuantumul oferit de către stat?

În România apare o nouă categorie de pensii

Camera Deputaților a votat miercuri, 10 mai, un proiect prin care se stabilește că magistrații-asistenți vor putea beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Totodată, proiectul va merge către Senat, în calitate de for decizional.

Citește și: Tabel cu vârsta de pensionare pentru bărbați: În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Cum sunt aleși cei din personalul CCR

Potrivit legii din România, în CCR îşi desfăşoară activitatea următoarele categorii de personal:

- Magistrați-asistenți;

- personal auxiliar de specialitate;

personal încadrat în structurile de specialitate ale Curții Constituționale, în condițiile legii.

Trebuie menționat faptul că personalul Curții Constituționale este angajat pe bază de concurs.

Actul normativ adoptat de către Camera Deputaților prevede că: „Funcțiile de secretar general şi de prim magistrat-asistent, respectiv cea de magistrat-asistent șef sunt funcții de conducere.

Funcțiile de conducere de la Cancelaria președintelui Curții Constituționale ocupate de magistrații asistenți sunt asimilate ca rang şi salarizare funcției de magistrat-asistent șef, iar cele ocupate de alte categorii de personal sunt asimilate ca rang şi salarizare funcției publice parlamentare de director general. Funcțiile de conducere de la cabinetele judecătorilor sunt asimilate ca rang şi salarizare funcției publice parlamentare de director. Alte funcții de conducere se stabilesc potrivit structurii organizatorice şi nomenclatorului de funcții aprobate”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce mai prevede actul normativ?

Conform noului act normativ, acesta mai stabilește că funcția de magistrat-asistent la Curtea Constituțională este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învăţământul superior şi de la Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri.

Aceştia sunt obligaţi să se abțină de la orice activitate care presupune existența unui conflict între interesele lor personale şi interesul public, de natură să influențeze îndeplinirea cu imparțialitate şi obiectivitate a atribuțiilor lor stabilite de lege sau prin alte acte

cu caracter normativ.

De asemenea,  magistrații asistenți vor fi nevoiți să ofere, anual, o declarație olografă pe propria răspundere în care să specifice dacă soțul/soția, rudele sau finii până la gradul al patrulea inclusiv exercită o funcție sau desfăşoară o activitate juridică ori activități de investigare sau cercetare penală, precum şi locul de muncă al acestora, precum şi o declarație olografă pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informații.

Citește și: Tabel cu vârsta de pensionare pentru femei: În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Ce le este interzis magistraților asistenți?

Magistraților asistenți le este interzis să:

- să desfăşoare activități comerciale, direct sau prin persoane interpuse;

- să desfăşoare activități de arbitraj în litigii civile sau de altă natură;

- să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți, instituţii de credit sau financiare, societăți de asigurare/reasigurare, societăți naţionale sau regii autonome;

- să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.

De asemenea, aceștia nu au voie să facă parte din partide sau formațiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activități cu caracter politic.

Sursă: capital.ro