Apartamente de vânzare în Bacău – cum poți încălzi gratuit locuința

Autor: Oana Picerea

Apartamente de vânzare în Bacău sunt destule. Numai că traiul la bloc presupune o serie de cheltuieli comune care, de obicei, iscă neînțelegeri. Iar cei care au sau caută apartamente de vânzare în Bacău și în restul țării ar trebui să știe că există soluții moderne pentru încălzire.

Cei care au sau caută apartamente de vânzare în Bacău și în restul țării e posibil să fi auzit despre cogenerare. Este vorba despre o soluție perfectă pentru încălzirea gratuită a apartamentelor de bloc.

Ce pot face cei care au apartamente de vânzare în Bacău și în țară

Un proiect de cogenerare ar putea fi soluția pentru renunțarea la sistemul centralizat de furnizare a apei calde și a căldurii. Acest proiect ar putea fi dezvoltat la nivelul asociațiilor de proprietari. Se poate realiza din Fonduri Europene. Și ar consta în montarea de motoare termice pe gaz, în apropierea blocurilor. Acestea produc energie electrică și căldură. Sunt opiniile lui George Tudorașcu, președintele mai multor asociații de proprietari din Capitală.

„Am calculat costurile montării de centrale la nivelul fiecărui apartament și, pe lângă faptul că sunt foarte mari, ajungând la circa 2.500 de euro cu centrală și reconstruire a rețelei de termoficare și gaz, soluția este una mult prea poluantă pentru mediu. Am luat în calcul și montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor, însă nici această variantă nu este accesibilă și, în plus, pot apărea infiltrații la nivelul etajelor superioare, din cauza sistemelor de montare ale panourilor, care afectează izolația.

Cea mai bună soluție ar fi, conform specialiștilor, accesarea de fonduri europene printr-un proiect de cogenerare, care ar asigura apa caldă și căldura gratuit. Acesta constă în montarea unor motoare, în apropierea imobilelor, care funcționează pe bază de gaz – prețul gazului pentru sistemele de cogenerare este cu 30% mai ieftin decât în mod obișnuit – produc curent, care este vândut în sistemul național și acoperă costurile gazului, precum și apă caldă și căldură, care revin gratuit locatarilor”, a explicat George Tudorașcu.

Ce este și cum ajută cogenerarea

Schematic sistemul ar arăta așa: cumperi gaz – produci curent – îl vinzi în rețea – căldura și apa caldă produse de motoare rămân gratis locatarilor. În plus, pentru distribuție se folosește sistemul existent al imobilului. Astfel încât nu mai sunt necesare lucrări în apartamente de vânzare în Bacău și în țară sau pe casele scărilor.

„Cogenerare înseamnă a obține energie electrică folosind gaz metan, gaz de sondă sau biogaz. Și să utilizezi căldura care rezultă din acest proces. Nu să o arunci în atmosferă, încălzind aerul din oraș. Aceasta trebuie captată prin instalații speciale și distribuită. Pentru că nu costă. Iar acest lucru este benefic planetei. În astfel de cazuri gazul metan este cel mai curat combustibil. Asigură o ardere aproape completă. Care reduce la sfert emisiile de dioxid de carbon, prin sistemele de cogenerare, față de emisiile obișnuite. Mai mult, toate aceste emisii pot fi evacuate la distanță față de imobile, prin sisteme speciale de canalizare. Folosirea gazului este un trend european care vizează reducerea consumului de petrol, combustibil cu grad mare de poluare. Dintr-un metru cub de gaz metan se obțin cam 10 Kw de căldură.”, a declarat Ionel Crângașu, specialist în inginerie mecanică și un susținător al proiectului.

Un astfel de sistem funcționează deja cu succes în orașele Giurgiu, Focșani și Deva. Costurile se calculează în funcție de capacitatea motoarelor și poate depăși un milion de euro. Având în vedere însă că este vorba despre bani europeni, locatarii trebuie să plătească maximum o treime din sumă. Spre exemplu, în cazul unei asociații cu 500 de apartamente și un cost de un milion de euro contribuția fiind de maximum 700 de euro/ locuință, sumă care se amortizează în maximum două ierni în care locatarii vor beneficia de apă și căldură.