Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 nov 2023, 00:45

O lege care a apărut în 2022, interzice proprietarilor să închirieze apartamentele din clădirile cu bulină roșie.

Sursa: https://pixabay.com/

O lege care a apărut în 2022, interzice proprietarilor să închirieze apartamentele din clădirile cu bulină roșie.

Legea prin care au fost stabilite unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor ar putea fi modificată curând.

Apartamentele cu bulină roșie interzise la închiriat

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat un proiect în dezbatere miercuri, 22 februarie, despre noile modificări care ar trebui să fie aduse Legii 212/2022, în ceea ce privește interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu bulină roșie.

Astfel că, în legea propusă se spune că: „Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”.

Citește și: Cutremurul din Gorj a înregistrat aproximativ 1.000 de replici. Specialiștii anunță alte cutremure în perioada următoare

Cum ar urma să fie aplicată noua Lege?

Această interdicție ar trebui să fie aplicată din data încadrării în clasa de risc seismic Rs I și până la finalizarea lucrărilor de consolidarea a clădirii (dacă se ia o astfel de decizie). Așadar, dacă imobilele cu bulină roșie sunt consolidate, interdicția de închiriere dispare.

Persoanele care nu respectă interdicția de închiriere a locuințelor din clădirile cu bulină vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Aceasta nu se va aplica însă și contractelor de închiriere, comodat sau folosință a locuințelor situate în clădiri cu bulină aflate în derulare, care se vor supune legii în vigoare la data încheierii și până la expirarea termenelor contractuale.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Odată cu lansarea acestui proiect se interzic și organizarea ori desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință, care implică aglomerări de persoane, de asemenea, tot de la data încadrării în clasa de risc seismic Rs I a clădirii și până la consolidarea acesteia. Aglomerări de persoane reprezintă, potrivit viitoarei legi, prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o suprafață mai mică de patru m2.

Citește și: În România 39 de școli sunt încadrate la clasa de risc seismic I. Lista școlilor cu risc seismic ridicat

Și în acest caz, nerespectarea interdicției va putea fi sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Propunerea de interzicere a închirierii locuințelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic Rs I nu e o noutate, ci a apărut anterior și în proiectul ce a devenit, anul trecut, Legea 212/2022, dar pe traseul legislativ, respectiv la Parlament, s-a decis eliminarea ei, astfel că interdicția nu se aplică acum.

Legea prin care au fost stabilite unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor ar putea fi modificată curând.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat, pe rând, de Guvern și de Parlament, iar ulterior promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

39 de școli din România sunt încadrate în risc seismic de gradul I

În prezent, în România exista 39 de școli cu grad seismic ridicat, potrivit unui comunicat al Guvernului. În comunicat se precizează că unitățile de învățământ care prezintă risc crescut de prăbușire în caz de cutremur vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare.

Aceste date au fost prezentate în cadrul unei ședințe al Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic care a avut loc, marți 21 februarie 2023, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă. Până vineri, 24 februarie, Ministerul Educației este obligat să sprijine autoritățile locale să identifice soluții pentru relocarea în spații sigure a copiilor care își desfășoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I.

Sursă: avocatnet.ro