Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate. Legea a ajuns în Parlament

Autor: Cristina Mocanu

Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate.

Sursa: https://pixabay.com/

O lege care a apărut în 2022, le interzice propietarilor să închirireze apartamentele din clădirile cu bulină roșie.

Legea prin care au fost stabilite unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor va fi modificată.

Apartamentele cu bulină roșie interzise la închiriat

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat un proiect în dezbatere miercuri, 22 februarie, despre noile modificări care ar trebui să fie aduse Legii 212/2022, în ceea ce privește interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu bulină roșie.

Citește și: Cutremur în România. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Această lege a ajuns în Parlament pentru a fi dezbătută.

Astfel că, în legea propusă se spune că: „Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”.

Cum ar urma să fie aplicată noua Lege?

Această interdicție ar trebui să fie aplicată din data încadrării în clasa de risc seismic Rs I și până la finalizarea lucrărilor de consolidarea a clădirii (dacă se ia o astfel de decizie). Așadar, dacă imobilele cu bulină roșie sunt consolidate, interdicția de închiriere dispare.

Persoanele care nu respectă interdicția de închiriere a locuințelor din clădirile cu bulină vor risca amenzi cuprinse între 5.000

și 10.000 de lei.

Citește și: Cum se poate face evaluarea tehnică a unei clădiri? Cutremurele recente au readus în discuție nivelul de siguranță al clădirilor din România

Aceasta nu se va aplica însă și contractelor de închiriere, comodat sau folosință a locuințelor situate în clădiri cu bulină aflate în derulare, care se vor supune legii în vigoare la data încheierii și până la expirarea termenelor contractuale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Odată cu lansarea acestui proiect se interzic și organizarea ori desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință, care implică aglomerări de persoane, de asemenea, tot de la data încadrării în clasa de risc seismic Rs I a clădirii

și până la consolidarea acesteia. Aglomerări de persoane reprezintă, potrivit viitoarei legi, prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o suprafață mai mică de patru m2.

Și în acest caz, nerespectarea interdicției va putea fi sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Propunerea de interzicere a închirierii locuințelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic Rs I nu e o noutate, ci a apărut anterior și în proiectul ce a devenit, anul trecut, Legea 212/2022, dar pe traseul legislativ, respectiv la

Parlament, s-a decis eliminarea ei, astfel că interdicția nu se aplică acum.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat, pe rând, de Guvern și de Parlament, iar ulterior promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Ce prevede această lege?

Interzicerea închirierii apartamentelor cu bulină roșie

Cea mai importantă modificare propusă prin proiectul de față la legislația din domeniu este interzicerea închirierii locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie.

Reintroducerea interdicției de a organiza activități publice în imobile cu risc seismic

O altă modificare adusă legii, este interzicerea organizării de activități cu mulți participanți, inclusiv a celor comerciale sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic.

Firmele care dețin sau administrează asemenea spații vor risca amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea viitoarei interdicții. Măsura s-a mai aplicat și în trecut, dar din vara lui 2022 s-a renunțat la ea.

Deciziile asociațiilor de proprietari privind participarea în programul de consolidare se vor lua mai ușor

Astfel, obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari, în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, privind introducerea în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se va putea face cu acordul a jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

În prezent, Legea 212/2022 stabilește că hotărârile asociației de proprietari privind introducerea unui imobil cu risc seismic în programul de consolidare sunt adoptate cu acordul unanimității proprietarilor.

Toate clădirile vor fi evaluate vizual

Astfel, se va stabili un calendar pentru evaluarea clădirilor, indiferent dacă sunt de locuințe sau nu, astfel încât să se stabilească o ordine a începerii lucrărilor de consolidare.

Mai exact, în primă fază, evaluarea vizuală rapidă se va face, între 1 ianuarie și 1 noiembrie 2024, imobilelor aflate în patrimoniul statului, școli, grădinițe, spitale ori policlinici, construite înainte de 1978, dar și construcțiilor de interes și utilitate publică care aparțin statului. Proiectul trebuie adoptat de Parlament, după care publicat în Monitorul oficial pentru a putea fi pus în aplicare.

Sursă: avocatnet.ro