Începând cu luna ianuarie,“Amiabila” urmează să primească noi modificări. Aplicația a fost descărcată de peste 70.000 de persoane.
“Amiabila” va primi noi modificări în luna ianuarie
Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.
Această aplicație are peste 70.000
Citește și: Cât este punctul de amendă în 2023. Amenzile pe care le pot încasa șoferii care nu respectă legea
Începând cu luna ianuarie 2023, vor exista funcții noi care vor permite administrarea documentelor care trebuie să însoțească obligatoriu un mijloc de transport.
În cazul în care ITP-ul, polița RCA sau rovinieta urmează să expire, utilizatorii aplicației vor primi notificări pe telefonul mobil, prin SMS sau prin e-mail.
Șoferii urmează să fie anunțați prin e-mail când le va expira rovinieta. Mesajul va fi transmis doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.
Această aplicație este gratuită
Aplicația poate fi descărcată ușor de către șoferi și nu costă nici un ban.
În decembrie 2022, Aplicația “Amiabila” avea deja 63.000 de utilizatori. Concepută și operată de BAAR, a devenit operațională în octombrie, la puțin timp după ce ASF a modificat norma RCA astfel încât formularul tipărit de constat amiabil, un coșmar pentru mulți dintre șoferi, să nu mai fie obligatoriu.
De la două luni de când aplicația fost lansată, au fost deja gestionate peste 2.500 de daune prin intermediul aplicației, ceea ce înseamnă că peste 2.500 de persoane au putut face constatarea daunei semnificativ mai repede decât ar fi reușit pe calea clasică. Aceasta are cel puțin două ari avantaje:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- Timpul efectiv de completare a datelor pentru constatarea amiabilă este redus de la circa o oră la doar câteva minute
- Și, mai ales, utilizarea aplicației presupune o schimbare majoră de paradigmă, în sensul în care cel care va suna pentru constatare este chiar asigurătorul șoferului vinovat, nu șoferul păgubit. Aceasta se întâmplă pentru că firmele de asigurare au acum acces în timp real la informațiile despre daună.
Cum poate fi utilizată aplicația
Citește și: Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate
“Amiabila” poate fi utilizată astfel:
- Utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator;
- După aceea, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;
- Pasul final se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.
Amenzile rutiere au rămas plafonate
Plafonarea stabilită acum câțiva ani în ceea ce privește valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere din țară, se aplică și în 2023.
Astfel că, începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei. Teoretic, el trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut valabil într-un an.
Sursă: capital.ro