Există aplicația COVID, cea care, prin intermediul tonului vocii, cu o precizie de 89%, detectează virusul. Aceasta ar putea fi utilizată în țările care nu o duc prea bine din punct de vedere financiar și care nu își permit efectuarea testelor.
Aplicația COVID, un pas înainte pentru sănătate
Deoarece este ieftină de utilizat, aplicația COVID ar putea să fie utilizată și în țările ale căror cetățeni au venituri mici, deoarece testele PCR sunt mai costisitoare.
Rezultatul testelor COVID ar urma să fie furnizate, conform medicilor, în mai puțin de 60 de secunde, iar aplicația este văzută ca fiind o „îmbunătățire semnificativă” a preciziei testelor cu flix lateral, conform SkyNews.
Infecția cu COVID are un impact puternic asupra tractului respirator superior, dar și asupra corzilor vocale. Așadar, bazându-se pe aceste lucruri, cercetătorii au decis să inventeze aplicația COVID care să ofere diagnosticul mult mai ușor.
„Aceste rezultate promiţătoare sugerează că înregistrările vocale simple şi algoritmii de inteligenţă artificială bine reglate pot, potenţial, să atingă o precizie ridicată în determinarea pacienţilor care au infecţia COVID-19.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Astfel de teste pot fi furnizate fără costuri şi sunt simplu de interpretat. În plus, ele permit efectuarea de teste virtuale, la distanţă, şi au un timp de răspuns de mai puţin de un minut. Acestea ar putea fi utilizate, de exemplu, la punctele de intrare pentru adunări mari, permiţând o depistare rapidă a populaţiei”, a spus Wafaa Aljbawi, cercetător la Institutul de Știință a Datelor din cadrul Universității Maastricht din Olanda.
Tehnica analizii vocale Mel-spectograma a ajutat la punerea diagnosticului
Tehnica Mel-spectograma a ajutat la identificarea mai multor caracteristici ale vocii, pentru a putea să descompună „numeroasele proprietăți ale vocilor participanților”.
„Aceste rezultate arată o îmbunătăţire semnificativă a acurateţei diagnosticării COVID-19 în comparaţie cu testele de ultimă generaţie, cum ar fi testul fluxului lateral.
Au fost utilizate datele înregistrate în aplicația COVID19 Sounds a Universității Cambridge, în care au fost incluse 893 de mostre audio ce au fost prelevate de la 4.352
de persoane sănătoase și nesănătoase.Citeste si: Revin restricțiile?! Anunț important de la Comisia Europeană: „Pandemia este încă foarte prezentă!”
Utilizatorii au trebuit să ofere mai multe informații despre: istoricul lor medical, statutul de fumător, datele lor demografice. De asemenea, aceștia au fost nevoiți să înregistreze unele sunete respiratorii, precum tusea și, de asemenea, au trebuit să citească anumite propoziții scurte.