Apple va face o schimbare importantă la mesajele de pe iPhone anul viitor

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 nov 2023, 12:11

Bătălia îndelungată dintre bulele de text albastre de pe iOS și cele verzi de pe Android va lua în curând o turnură mai prietenoasă.

Sursa: PixaBay

Bătălia îndelungată dintre bulele de text albastre de pe iOS și cele verzi de pe Android va lua în curând o turnură mai prietenoasă.

Bătălia îndelungată dintre bulele de text albastre de pe iOS și cele verzi de pe Android va lua în curând o turnură mai prietenoasă. Apple a anunțat joi că intenționează să adopte un standard de mesagerie care va aduce în sfârșit caracteristicile iMessage utilizatorilor de Android, erodând ceea ce unii considerau a fi un element al grădinii îngrădite a Apple.
Schimbarea- raportată pentru prima dată de site-ul de tehnologie 9to5Mac- va adăuga caracteristici, cum ar fi confirmarea de primire a citirii, indicatori de tastare, un suport mai bun pentru chat-urile de grup și o mai bună calitate a

partajării media a imaginilor și videoclipurilor, pe toate platformele.
Apple a spus într-o declarație că va adăuga suport pentru standardul, numit RCS (Rich Communication Services), în cursul anului viitor. RCS este considerat înlocuitorul unor alternative precum SMS, sau serviciul de mesagerie scurtă, și poate funcționa atât prin Wi-Fi, cât și prin date mobile.
"Credem că RCS Universal Profile va oferi o experiență de interoperabilitate mai bună în comparație cu SMS sau MMS", a precizat compania în declarație.
"Acesta va funcționa alături de iMessage, care va continua să fie cea mai bună și mai sigură experiență de mesagerie pentru utilizatorii Apple."

Un impuls din Europa

Schimbarea vine ca urmare a presiunilor exercitate atât de autoritățile de reglementare, cât și de concurenți pentru a funcționa mai ușor între sistemele de operare. Actul privind piețele digitale al Uniunii Europene, de exemplu, impune companiilor să își facă serviciile cheie interoperabile între platforme.

La începutul acestui an, aceasta a lansat o investigație pentru a stabili dacă consideră iMessage un produs de bază.
Între timp, Google, care are deja suport pentru RCS în cadrul aplicației sale de mesagerie, a declarat în mod expres că dorește ca Apple să adopte standardul. La începutul lunii noiembrie, compania a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care susținea că iMessage este într-adevăr un produs de bază al Apple și că ar trebui să i se ceară să se conformeze.

"Toată lumea merită să comunice unii cu alții în moduri moderne și sigure, indiferent de telefonul pe care îl are", a declarat Google într-un comunicat. "De aceea, am lucrat îndeaproape cu industria mobilă pentru a accelera adoptarea RCS și ne bucurăm să vedem că Apple face astăzi primul pas, venind la bord pentru a îmbrățișa RCS". Salutăm participarea Apple la activitatea noastră continuă cu GSMA pentru a evolua RCS și a face mesageria mai echitabilă și mai sigură și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei pentru a implementa acest lucru pe iOS într-un mod care să funcționeze bine pentru
toată lumea."

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Rezistența Apple

De-a lungul anilor, Apple a respins acest tip de conectivitate. Când a fost întrebat ce părere ar avea Steve Jobs despre starea comunicării între platforme, CEO-ul Tim Cook a declarat anul trecut în timpul unei conferințe: "Nu aud ca utilizatorii noștri să ne ceară să investim multă energie în acest sens în acest moment".

Când un membru al audienței a spus că nu a putut să partajeze anumite videoclipuri cu mama sa, care nu era utilizatoare de iPhone, Cook a răspuns: "Cumpără-i mamei tale un iPhone".
De asemenea, schimbarea vine la aproape două luni după ce Apple a anunțat că următoarea sa generație de iPhone 15 va prezenta pentru prima dată un sistem de încărcare universal USB-C. Schimbarea a venit la mai puțin de un an după ce Uniunea Europeană a votat pentru aprobarea unei legislații care să impună ca smartphone-urile, tabletele, camerele digitale, boxele portabile și alte dispozitive mici să suporte încărcarea USB-C până în 2024.
"Atât adoptarea USB-C pentru noile iPhone-uri, cât și suportul pentru mesageria RCS reprezintă modalitatea prin care Apple devansează reglementările Uniunii Europene, care probabil că i-ar fi forțat mâna în orice caz", a declarat Dipanjan Chatterjee, analist principal VP la Forrester Research. "Mai bine ca firma să dețină acest lucru și să îl comercializeze în avantajul lor".
Potrivit lui Michael Inouye, analist principal la ABI Research, se așteaptă, de asemenea, ca Apple să colaboreze cu Asociația GSM, o organizație non-profit care lucrează cu operatorii de telefonie mobilă, pentru a face RCS mai sigur prin criptare și pentru a-l apropia, dacă nu chiar egala, de iMessage- "ceva de care ar putea beneficia toți utilizatorii".
"Unii s-au întrebat, de asemenea, dacă acest lucru va deschide ușa pentru ca mai mulți utilizatori Apple să încerce noi dispozitive Android, acum că comunicațiile vor fi mai bine suportate între iOS și Android, cum ar fi telefoanele pliabile", a declarat Inouye. "Dar nu prevăd că acest lucru va juca un rol semnificativ în schimbarea cererii de iPhone-uri."
Totuși, această mutare nu înseamnă neapărat că bulele verzi (pentru utilizatorii Android sau de altă natură) și cele albastre (pentru utilizatorii Apple), care sunt afișate atunci când trimiteți mesaje cuiva de pe cealaltă platformă, vor dispărea în curând.
Chatterjee a spus că păstrarea culorilor este o strategie de marketing Apple care va continua probabil, în ciuda trecerii la standardul RCS.
"Bulele albastre sunt o insignă a tribului Apple, iar această identitate distinctivă, precum și platforma iMessage a companiei, nu vor dispărea în curând", a declarat Chatterjee. "În schimb, suportul RCS va permite o experiență mai ușoară și mai bună pentru clienții utilizatorilor de iPhone care comunică între platforme. Compania speră că este un câștig pentru toți- clienții lor vor putea locui în lumea Apple, dar și să se joace frumos cu ceilalți."

Citește și: Șeful ChatGPT a fost concediat în mod surprinzător! Stiri imense in AI

Citește și: Casa Albă îl acuză pe Musk de răspândirea antisemitismului

Citește și: OpenAI prezintă ChatGPT-uri personalizabile și un magazin digital