Aproape 2,5 milioane de elevi s-au întors în bănci! Ce reguli trebuie respectate după redeschiderea şcolilor

Author: Denisa Avram
Actualizat: 08 feb 2021, 13:42
Elevii din Romania se intorc de astazi la cursuri, dupa redeschiderea oficiala a scolilor

Începând din 8 februarie majoritatea elevilor din ţară s-au întors la cursuri fizice. Care sunt măsurile de siguranţă impuse.

Astăzi, 8 februarie, peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce în băncile şcolii.   În ceea ce priveşte regulile impuse de pandemie, elevii vor sta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas vor dispărea. Va trebui să existe distanță de cel puțin 1 metru între copii, la cursuri. Din  3.181 de localități din România, 149 sunt la acest moment în scenariul roșu, 903 în scenariul galben, iar restul în scenariul verde.

În cazul scenariului verde, toţi elevii se vor prezenta la şcoală. 

Trei scenarii pentru redeschiderea şcolilor

În funcție de rata de infectare din fiecare localitate, autorităţile au elaborat trei scenarii de desfăşurare a cursurilor.

Scenariul 1 (verde),  implică participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2 (galben) intră în uz ăn cazul în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

a) Se impune participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal,

cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

b) Participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Scenariul 3 (roșu)  face referire la cazul în care în ultimele 14 zile numărul cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori. Acest scenariu va implica:

a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Ce reguli vor trebui să respecte elevii după redeschiderea şcolilor

Când se revine la școala online?

Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, vor putea desfășura activități didactice în sistem on-line în

baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz conducerea instituției va adapta orarul.

Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, pot fi scutiți de prezența fizică în școală cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.

Dacă preșcolarii/elevii locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Astfel, reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online.

Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice.

Citeste si: DECLARAŢIE pe propria răspundere pentru părinţii cu copii de şcoală! Cum trebuie să o completeze parinții

Pentru învăţământul special, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, vor fi adaptate o serie de măsurile de protecţie, precum:

- Elevii cu vulnerabilități nu vor fi obligați să aducă noi adeverințe, sunt valabile cele din semestrul I

- Copiii care au simptome de COVID nu vor merge la școală și nu li se vor pune absențe, trebuie doar să anunțe

Citeste si: În ce condiții se suspendă cursurile? Sorin Cîmpeanu: "La apariția..."