Aproape 60 de noi cazuri de rujeolă, înregistrate în ultima săptămână; numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 14.758. Cum sa te feresti de boala

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 21 iul 2018, 14:28

Aproape 60 de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, fără a fi înregistrate noi decese, potrivit datelor transmise de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 14.758 de la începutul epidemiei.

Virusul rujeolei e un virus foarte "eficient", rata de imbolnavire este de 95-100%. Astfel, aproape fiecare persoana care intra in contact cu virusul se va imbolnavi.

Perioada de latenta e de 2-4 zile, timp in care persoana infectata poate raspandi virusul, fara sa prezinte simptomele. In aceasta perioada au loc majoritatea contagiunilor, deoarece persoanele bolnave sunt izolate dupa ce dezvolta simptome.

Pot trece pana la 18 zile de la infectare pana la aparitia primelor simptome.  În general, debutul bolii este brusc şi virulent, cu febră ce poate depăşi uneori 39 C, la care se adăugă indispoziţia, inapentenţa, durerile de cap, iar la scurt timp şi semnele unei infecţii respiratorii, incluzând:

– secreţii nazale apoase, strănut;
– lăcrimarea abundentă, înroşirea ochilor;
– intoleranţă la lumină şi umflarea pleoapelor;
– dureri de gât, răguşeală;
– înroşirea şi umflarea amigdalelor;
– tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă productivă

e urmăresc simptomele şi se iau măsuri generale pentru uşurarea lor. O atenţie deosebită trebuie acordată febrei, care aşa cum spunem poate atinge cote periculoase. Pentru scăderea temepraturii se folosesc preparatele pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal). Dacă febra este foarte mare se poate apela la supozitoarele cu algocalmin, precum şi la alte metode de reducere a temperaturii (băi răcite progresiv, împachetări). Dozele şi ritmul de administrare se stabilesc întotdeauna de către medic! Tot medicul poate să prescrie suplimentarea dietei cu Vitamina A, care are un efect benefic asupra evoluţiei rujeolei, reducând durata acesteia şi scăzând riscul de complicaţii. De asemenea, se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic şi hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri).

Copilul trebuie ţinut acasă între 7-10 zile, pentru a împiedica răspândirea virusului pe de o parte, iar pe de altă parte pentru a-l feri de riscul intrării în contact cu alţi agenţi patogeni (viruşi sau bacterii), care poate duce la înrăutăţirea stării sale de sănătate. În cazul în care medicul recomandă spitalizarea, n-o refuza, cu atât mai mult dacă vârsta copilului este mică, conform site-ului totuldespremame.ro.

 

Taguri: