Aproape 80.000 de ucraineni au ales sa rămână în România, iar peste 3.000 de ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale

Author: Marina Ionescu

Peste 3.000 de ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale în România.

România sare în ajutorul refugiaților din Ucraina. Peste 3000 de ucraineni au reușit să se angajeze în țara noastră.

Odată cu începerea războiului în Ucraina, zeci de mii de oameni și-au părăsit casele și viața pe care o știau și au plecat spre granițe în căutarea unui refugiu. De 26 de zile, România primește mii de refugiați ucraineni.

Aproape 80.000 de ucraineni au ales sa rămână în România, iar peste 3.000 de ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale.

Citeste si: Mariupol, primul oraș din Ucraina șters de pe fața pământului. Bombardamentele au distrus toate clădirile

80.000 de ucraineni au rămas în România, iar peste 3000 de ucraineni au s-au angajat cu formele legale

Pe teritoriul României, cozile la graniță sunt în fiecare zi de câțiva kilometri, iar până acum, zeci de mii de ucraineni au intrat în țara noastră.

Mulți nu au stat pe gânduri și au încercat să își găsească un loc de muncă pentru a supraviețui.

De la începutul războiului și până în prezent, aproximativ 3.000 de cetățeni ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale în România, anunță agenția Rador.

Mai exact, 3.012 contracte de muncă ale unor cetățeni ucraineni au fost înregistrate până în prezent în sistemul REVISAL, arată datele publicate de secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.

Toți cetățenii ucraineni care doresc să lucreze nu au nevoie de un aviz de angajare pentru o perioadă de nouă luni dintr-un an calendaristic. Ucrainenii care intră în România primesc pliante cu informații privind condițiile de angajare din România.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 26 de război. Zelenski, pregătit să negocieze cu Putin. Orașul Mariupol refuză capitularea. China nu va da arme Moscovei, afirmă ambasadorul chinez în SUA

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Până acum, din cei peste 515.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului declanșat de Rusia, 80.000 au rămas în țara noastră, iar 30.000 dintre ei sunt copii

"În acest moment sunt circa 80.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, din cei peste 515.000 care de la debutul conflictului, în 24 februarie, au intrat în ţara noastră. Sunt 30.000 de copii, unii dintre ei au fost preluaţi în grija structurilor specializate ale statului român, în centre dedicate protecţiei copilului, dar, desigur, sunt mulţi alţii care au nevoie de integrare în sistemul educaţional, care au nevoie de servicii de sănătate sau alte servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere ”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai adăugat că statul român a cheltuit 30,5 milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaţilor din Ucraina.

"Săptămâna viitoare Comisia Europeană va trimite o comisie la Bucureşti care va discuta despre mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care România le angajează la acest moment, sunt 30,5 milioane de euro cheltuiţi deja de ţara noastră, pentru gestionarea fluxurilor de refugiaţi, costurile sunt complexe pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare şi hrană, ştiţi, Guvernul a decis să acorde transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România, mulţi aleg să iasă din ţara noastră, fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Primele cereri de decontare au fost transmise la Bruxelles, săptămâna trecută”, a arătat Cărbunaru.

De asemenea, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Mădălina Turza, a precizat că toţi copiii sosiţi din Ucraina au intrat într-o formă de protecţie a statului român.

"Toţi copiii au intrat într-o formă de protecţie cu sprijinul Direcţiilor Generale de Asistenţă şi Protecie a Copilului, unde beneficiază de toate serviciile de îngrijire adecvate vârstei, până la clarificarea statutului legal şi identificarea posibilelor rude. Sunt copii care îşi asteaptă părinţii sau unul dintre părinţi, sunt copii care au rude în Europa de Vest şi pentru care se înceargă găsirea unor canale de comunicare astfel încât aceştia să ajungă cât mai repede alături de părinţii lor”, a declarat Turza.