Arderea deșeurilor, interzisă! Ce amenzi riscă românii care stau la casă, dacă încalcă această lege

Autor: Diana Ghita

Românii care stau la curte vor trebui să respecte anumite legi

Sursa: Unsplash

Reciclarea în România reprezintă un subiect foarte sensibil, întrucât ne clasăm printre țările codașe pe acest domeniu, marea majoritate a deșeurilor noastre ajungând la groapa de gunoi, ci nu la centrele de reciclare.

Conform unui infografic al Monitorului Oficial, România este se află pe locul doi în topul țărilor Uniunii Europene cu cea mai slabă rată de reciclare a gunoiului. Țara noastră, cu un procent de circa 14%, se situează imediat după Malta, care, cu 6%, stă cel mai prost în acest sector.

Românii sunt îndemnați să fie mai responsabili cu mediul

În acest sens, statul român a impus o legislație fermă, prin care speră ca cetățenii să adopte un comportament ecologic. Astfel, oamenii care locuiesc la curte trebuie să se conformeze mai multor reguli, dacă nu vor să primească amenzi aspre, ce s-ar putea ridica până la suma de 20.000 de lei.

Una dintre reguli este legată de Legea Compostului, prin care este interzisă arderea gunoiului compostabil, care include resturi de la toaletarea copacilor, resturi vegetale, frunze, gunoi de la animale etc.

Respectiva lege a intrat în vigoare încă de la 20 februarie 2021.

„Este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe. Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”, se arată în textul legii.

Acest lucru, fiind strict interzis, reprezintă o contravenție care este pedepsită cu amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei.

Aceste sancțiuni se aplică persoanelor fizice, însă, în cazul persoanelor juridice, sumele sunt mult mai mari, fiind cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Amenzile nu sunt date de către polițiști, ci de către specialiști în domeniu, precum comisarii Gărzii de Mediu.

Citește și: Cum îți îngrijești grădina toamna aceasta? 3 lucruri pe care le poți face pentru a ocroti mediul înconjurător

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sistemul de reciclare din țara noastră este nefolosit

Țara nostră stă prost la capitolul colectării selective a deșeurilor, atingând un procent cuprins între 12% și 14% în acest sector. Deși s-au investit sume generoase în infrastructura de sortare, ea nu este folosită la adevărata ei capacitate.

„Din păcate, şi nu mă sperie cifra cât mă sperie tendinţa care nu evoluează cum ne aşteptăm, astăzi discutăm despre 12-13 poate 14% deşeuri colectate selectiv, în funcţie de cum numărăm.

Cam aceasta este cifra ruşinoasă despre care discutăm pentru că deja s-au investit foarte mulţi bani în infrastructură de sortare, care de multe ori zace nefolosită, s-au investit foarte mulţi bani în infrastructură de tratare deşeuri biodegradabile, spre exemplu, acele unităţi de compostare care de multe ori zac nefolosite.”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, citat de Capital.ro.

Ba mai mult, reciclatorii români au ajuns să preia deșeurile altor state, care nu au capacitate și nu fac față să-și recicleze de unele singure deșeurile acumulate.

„Noi nu avem o problemă de capacitate, avem şi gunoiere, avem şi infrastructura de tratare, avem şi instalaţii de reciclare. Când merg la un mare reciclator român şi îmi arată baloţi cu PET-uri aduşi din Australia sau din alte ţări de la o distanţă similară când eu ştiu că în gropile de gunoi din România găsim foarte mult PET care ar putea fi o resursă, nu pot decât să mă îngrijorez”, a adăugat ministrul Mediului.

Citește și: Iată cum companiile pot contribui la un mediu înconjurător sănătos, gestionând corespunzător deșeurile

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.