Petre Daea a spus dacă are sau nu România suficient grâu pentru consumul de anul acesta. Țara noastră este puternic afectată de secetă, multe culturi au fost și încă sunt compromise și multe îngrijorări au luat naștere din acest punct de vedere.
Are sau nu România suficient grâu pentru consumul de anul acesta?
Cu toate că situația climatică este extrem de gravă, Petre Daea a spus că nu avem de ce să ne îngrijorăm, deoarece avem suficient grâu cât să putem asigura chiar și necesarul altor țări.
„Cu siguranţă o să avem pâine, pentru că avem producţia sub cheie. Am încheiat recoltatul grâului în România, urmare a acţiunii concrete şi a efortului pe care l-au făcut fermierii în ţară.
Acum întreaga producţie este înmagazinată, iar cantitatea pe care o avem asigură pe de o parte necesarul de consum al ţării, iar pe de altă parte avem şi disponibilităţi pentru export.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Producţia este mai mică decât anul trecut, dar nu aş da cifre, pentru că nu doresc ca prin comunicările mele să influenţez într-un fel sau altul piaţa, ştiind că preţul acum fluctuează. Sunt aceste situaţii speciale în Ucraina şi bazinul Mării Negre este acum sub o presiune a posibilităţii de comercializare. Din acest punct de vedere mă abţin să precizez care este producţia, dar categoric voi anunţa (…) prin informarea publică în aşa fel încât ţara să ştie pe ce se bizuie”, a spus Petre Daea astăzi, 29 iulie,
conform Agerpres, relatează romaniatv.net.Prețul unei pâini va crește cu 50%
Conform bugetul.ro, citând antena3.ro, în această toamnă, pâinea se va scumpi din nou. O franzelă de 300 de grame care, în prezent, costă doi lei, va ajunge să coste trei lei. Totul ar fi cauzat de producția mult mai mică de cereale, ceea ce va duce la scumpirea grâului și a făinei.
„Problemele sunt, din punctul meu de vedere, nu grave, ci aș putea spune, foarte grave. Prețul materiei prime a explodat, prețurile transporturilor, de asemenea. Lumea, de la zi la zi, devine tot mai cumpătată, este foarte, foarte greu. Eu unul cel puțin, mă gândesc foarte serios dacă mai pot sau nu mai pot continua această activitate ”, a spus Dan David, brutar.
„Condițiile meteo nu ne-au ajutat, astfel încât avem zone cu producții foarte mici, zona Râmnicului Sărat, unde producțiile la grâu au fost între 1.500 -2.000 de kilograme la hectar, ceea ce a făcut ca în mare parte, fermierii să nu își poată recupera cheltuielile”, a spus și Valeriu Alecu, fermier.