Armata Română face angajări din sursă externă! Candidații nu au nevoie de studii militare

Author: Madalina Maftei

Armata Română face angajări din sursă externă

Sursa: MApN

MApN vrea să facă recrutări de personal din sursă externă, astfel vor să atragă absolvenții de liceu care nu și-au făcut studiile în liceele militare sau în școlile de maiștri militari. Totodată, Ministerul Apărării Naționale vrea să angajeze și personal medical cu studii în unități civile de învățământ.

Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență prin care dorește modificarea Statului cadrelor militare astfel încât în Armata să poată fi angajat și personal care nu a studiat în școlile militare. 

Armata Română vrea recruteze tineri fără studii militare

Aceasta propunere a MApN vine pe fondul crizei de personal cu care se confruntă Armata Română în ce privește subofițerii și maiștrii militar, potrivit fanatik.ro. 

Ministerul Apărării susține că se confruntă cu un val de demisii al militarilor profesioniști, motiv pentru care se impun noi modalități de recrutare a cadrelor.

Citește și: MApN modifică statutul cadrelor militare. Cine poate deveni ofițer și subofițer la Ministerul Apărării

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Armata Română face angajări din sursă externă
[Sursa: MApN]

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Ministerul precizează că, deși standardele de exigență pentru testele aptitudinale, fizice și psihologice au fost adaptate „în funcție de nevoi și posibilități”, între 25 și 35% dintre candidații din fiecare an nu îndeplinesc standardele minime pentru o activitate în mediul militar.

Totodată, conducerea MApN susţine că „oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”.

Citește și: Mii de militari au demisionat din Armata Română, după izbucnirea războiului în Ucraina. Numărul s-a dublat față de anul 2021. Ce soluții propune MApN

 

Taguri: