Armata Română va avea dreptul să doboare dronele care intră ilegal în spațiul aerian al țării: Legea a fost aprobată de Camera Deputaților

Autor: Cristina Mocanu

Armata română va putea doborâ dronele care vor pătrunde în spațiul aerian al țării

Sursa: pexels.com

Armata română va putea să doboare dronele care vor pătrunde în spațiul țării noastre. Legea a trecut de Camera Deputaților.

Camera Deputaților a adoptat recent legea care permite Armatei Române să doboare dronele care intră neautorizat în spațiul aerian național. De asemenea, a fost votată și legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare pe teritoriul național. Următorul pas este votul final în Senat, urmat de promulgarea de către Președintele României.

Legea privind doborârea dronelor a fost votată

Potrivit hotnews.ro, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 99 împotrivă și 2 abțineri.

PSD, PNL, USR, UDMR și deputații minorităților au votat pentru, în timp ce AUR, SOS și POT s-au opus. Această lege reglementează clar autoritățile responsabile și metodele prin care pot fi prevenite și contracarate amenințările aeriene neautorizate.

Potrivit inițiativei, dacă o aeronavă fără pilot pătrunde ilegal în spațiul aerian național, aceasta poate fi distrusă de mijloace de apărare aeriană terestră sau aeriană, inclusiv de către forțele aliate NATO.

Legea prevede etape clare de intervenție, pornind de la identificarea aeronavei și avertizare până la acțiunea de eliminare, dacă amenințarea persistă.

Citește și: Breaking News! Este alertă la Cernobîl, după ce o dronă a lovit sarcofagul care protejează reactorul nuclear: „Daunele sunt semnificative”

Reguli clare pentru intervenție

Legea stabilește că măsurile trebuie aplicate gradual, respectând principiile proporționalității și ale protejării vieții cetățenilor.

Printre pașii care pot fi luați pentru aeronavele cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național se numără:

- Identificarea poziției aeronavei și stabilirea contactului radio;

- Avertizări emise de la sol;

- Interceptare aeriană;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Casa Națională de Pensii oferă pensionarilor bilete de tratament! Vestea cea mare a fost dată

- Tragerea unor focuri de avertisment;

- Distrugerea aeronavei, dacă aceasta continuă să reprezinte o amenințare.

Dacă este vorba despre drone fără pilot care intră ilegal în spațiul aerian românesc, acestea pot fi fie interceptate și controlate, fie distruse, în funcție de gravitatea situației.

Misiuni militare pe timp de pace

Camera Deputaților a votat și legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare în România.

Aceasta creează cadrul legal pentru intervenția rapidă a forțelor armate în caz de amenințări care nu justifică declararea unei stări excepționale. Proiectul a fost adoptat cu 201 voturi pentru și 100 împotrivă.

Potrivit legii, Armata Română poate desfășura misiuni în situații care amenință siguranța cetățenilor și proprietățile acestora. Măsurile sunt luate în funcție de evoluția crizei, fără a fi necesară instituirea unei stări excepționale.

România poate transfera autoritatea militară temporar

O prevedere importantă a legii este posibilitatea ca, în situații delimitate, România să poată transfera temporar autoritatea militară unui comandant aliat. Acest lucru este reglementat clar și nu presupune cedarea suveranității, ci doar o optimizare a intervențiilor în caz de amenințări asupra teritoriului național.

Președintele României poate aproba astfel de misiuni militare la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), fiind obligat să informeze Parlamentul în termen de cinci zile. Aceasta este o procedură standard încadrată în practicile NATO, având rolul de a crește eficiența apărării aeriene.

Citește și: Bucăți de drone rusești, descoperite în două locuri din România! Ambele aparate de zbor aveau explozibil la bord

Adoptarea acestei legi vine în contextul intensificării amenințărilor la adresa securității României, inclusiv drone rătăcite în zona graniței cu Ucraina. De asemenea, creează o bază legală clară pentru intervențiile militare în cazuri specifice, oferind Armatei Române o mai mare capacitate de reacție.

Odată adoptată și de Senat și promulgată de președinte, această lege va contribui la consolidarea securității aeriene și la protejarea integrității teritoriale a României.