Aromaterapia de sezon sau cum sa folosesti uleiurile esentiale pentru o stare de bine

Author: B.M.

Despre uleiurile esentiale stim cu totii ca reprezinta esenta unor plante, frunze sau flori, sunt obtinute de preferat prin presare la rece si au multiple intrebuintari si beneficii.

Studiile arata ca efectele uleiurilor esentiale sunt cele asteptate si daca aromele utilizate sunt preferate de obicei de utilizator. Acestea trebuie alese si in functie de afectiunea fiecaruia, de actiunea benefica pentru care este cunoscut un anumit tip de ulei.

In preajma sarbatorilor sau in general pentru sezonul de iarna exista anumite arome de care ar trebui sa tinem cont. Este perioada aceea magica din an cand locuinta este parfumata de delicii, cand domnesc calmul si relaxarea, mai cu seama tinand cont de faptul ca petrecem mai mult timp acasa si cream aici un colt magic. Iata ce tipuri de uleiuri esentiale ar trebui sa alegi pentru a-ti delecta simturile:

Ulei esential de pin

Aromele de brad si cele care se apropie de acestea sunt o incantare in acest sezon. Spun unii, nu este iarna si nu sunt sarbatori daca nu ai si aroma de pin in casa. Ce trebuie sa stii despre un astfel de ulei este ca are un continut fenolic si actiunea sa benefica se resimte in situatii precum:

  • Reducerea umflaturilor de pe piele si are efect in diverse afectiuni dermatologice.
  • Expectorant.
  • Analgezic.
  • Amelioreaza afectiunile respiratorii.

Ulei esential de portocala

Asociem perioada Craciunului cu citricele si in mod special cu portocalele. Aceasta aroma inconfundabila este reprezentativa si o poti avea mereu in preajma cu ajutorul uleiurilor esentiale. In variantele de ulei esential de portocala ce poate fi si comestibil poate fi adaugat in prajituri si alte preparate pentru a potenta gustul. Acest tip de ulei este benefic pentru:

  • Dantura, in albire in mod special, inclusiv pentru curatarea profunda a lucrarilor dentare.
  • Efect de sedare usoara. Calmeaza si relaxeaza.
  • Efect antiseptic, diuretic.
  • Terapia afrodisiaca.

Uleiul esential de scortisoara

Aroma de scortisoara o asociem cu prajiturile sau cu ceaiul cald, cu cana de vin fiert si toate acestea sunt din nou o delectare a papilelor gustative. Daca te simti vrajit de o astfel de aroma, trebuie sa stii ca poti folosi uleiul esential de scortisoara pentru:

  • Igiena si intretinerea casei.
  • Pentru infectii cutanate, micoze, chiar si verugi.
  • Pentru stari depresive, de astenie sau pentru momentele in care te simti obosit si somnolent.
  • Pentru circulatia sanguine deficitara.

Uleiul esential de tamaie

Tamaia este in stransa legatura cu ritualurile crestine, cu traditiile religioase. In varianta de ulei esential unii il prefera pentru a parfuma casa. Asta si pentru ca are proprietati multiple si poate fi un bun relaxant in primul rand. Iata pentru ce mai este util un astfel de tip de ulei esential:

  • Pentru stari de tensiune, depresie, angoase sau anxietate.
  • Pentru vergeturi si ten matur.
  • Pentru cicatrici, acnee, ulcere sau plagi inchise.

Utilizarea uleiurilor esentiale

Indiferent de tipul de ulei esential preferat, ca este de lavanda, lamaie sau portocala, trebuie spus ca utilizarea acestora implica precautie si prudenta. Vor fi folosite diluat si nu de fiecare data poate fi si consumat. Sunt tipuri de astfel de uleiuri ce au si indicatie alimentara, insa nu toate.

Nu se vor aplica direct pe piele. Se va respecta dilutia recomandata, in functie de scopul utilizarii si de modul de folosire. Pentru cele cu indicatii a fi folosite in scop cosmetic vorbim despre dilutie in cremele de ingrijire corporala spre exemplu. Nu se vor aplica direct pe piele. O alta forma de dilutie poate fi pe baza de ulei de masline sau in apa, in ceai pentru uz intern daca este cazul.

Pentru a fi siguri de calitatea uleiului trebuie urmarit termenul de valabilitate si sursa. Este de preferat sa fie vorba de un ulei esential bio.

Poate ca metoda cea mai facila este cea de a folosi uleiurile de acest gen in difuzoare, in umidificatoare. Unele tipuri sunt indicate in terapii pentru afectiuni respiratorii, deci cu atat mai bine.

Specialistii spun ca merita sa testam aromele care ne plac. Aromaterapia este una dovedit a fi benefica pentru starea de bine, pentru psihicul nostru. Utilizarea indelungata sau ca schema de tratament ar trebui insa sa aiba in prealabil o parere medicala avizata.

 

Taguri: