Toată lumea a auzit de Arsenie Boca, iar mormântul său este unul dintre locurile de pelerinaj preferate de către oameni. Viața sa nu a fost însă una deloc ușoară: a fost închis și urmărit mult timp, fiind bănuit că ar fi fost legionar.
Cine a fost Arsenie Boca
Înainte de a se călugări, Arsenie Boca se numea Zian Boca. Născut pe 29 septembrie 1910, în Vata de Sus, din Hunedoara, acesta a fost atras încă de mic de tot ce avea legătură cu religia.
Îi plăcea să-și petreacă timpul singur, asa că în liceu, colegii i-au dat porecla "Sfântul".
Cea mai mare dorință a sa a fost să devină aviator, dar nu a avut suficienți bani, încât să vină să studieze în București. De aceea, a ales să meargă la Facultatea de Teologie, din Sibiu.
A rămas la fel de singuratic, iar cei care l-au cunoscut au spus despre el că era un om extrem de harnic, era vegetarian, dar mânca foarte puțin, doar cât să supraviețuiască, dormea la fel de puțin, dar, în schimb, se
În momentul în care a terminat Teologia, a venit în București, unde și-a continuat studiile. A mers la Arte Frumoase, unde a învățat pictura.
În paralel, a început să traducă și lucrările Sfinților Părinți. După ce a terminat și studiile din București, a fost hirotonit diacon și a plecat să traiască pentru câteva luni pe Muntele Athos.
În 1939, a revenit în țară și s-a călugărit, moment în care a primit numele de Arsenie. A fost trimis la Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus. Arsenie Boca era singurul călugăr de acolo.
În timpul războiului, oamenii au început să vină la mănăstire, iar Arsenie Boca le vorbea despre Dumnezeu și îi sfătuia să ducă o viață curată, fără de păcat.
Ușor, ușor, oamenii au venit în număr din ce în ce mai mare la Arsenie Boca.Prima dată când a intrat iîn vizorul autorităților a fost în 1943. Era considerat legionar, iar doi ani mai târziu, a fost și arestat, dar a fost eliberat după câteva săptămâni.
În 1948, autoritățile l-au arestat din nou, sub acuzația că i-ar fi sprijinit pe cei care luptau împotriva comunismului, în munții Făgăraș.
După ce a fost eliberat, a fost trimis la Mănăstirea Prislop. Oamenii l-au urmat și aici: în jur de 3.000 de pelerini veneau să-i asculte sfaturile părintelui.
Autoritățile l-au arestat iar, în 1951, pentru că ar fi făcut parte din mișcarea legionară. A fost eliberat după un an și a ajuns iar la Prislop.
În 1959, a fost eliberat un decret, prin care călugării nu mai aveau voie în mănăstiri.
Arsenie Boca a fost oprit de la slujbe. Mai mult, a fost obligat să-și radă barba și să nu mai poarte hainele de călugăr.A ajuns să picteze pentru Patriarhie, iar securitatea îl urmărea în continuare, sub numele de "Pictorul".
În 1968, Arsenie Boca a ieșit la pensie și început să picteze biserica "Sfântul Nicolae", de la Drăgănescu, din județul Giurgiu. Mai mult de 15 ani a stat aici părintele, iar mesajele de pe pereții bisericii au fost scrise, în așa fel încât toată lumea să le poată înțelege.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Arsenie Boca s-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia. A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, loc în care, în fiecare an, vin mii de pelerini.
Cele mai puternice rugăciuni ale lui Arsenie Boca
Arsenie Boca a fost extrem de iubit de oameni. Aceștia veneau din toată țara, ca să-i ceară sfaturile părintelui și să scape de problemele care îi apăsau.
Arsenie Boca avea o vorbă bună pentru fiecare și a lăsat în urmă mai multe rugăciuni, extrem de puternice, care să fie rostite în diferite situații. Noi vi le dezvăluim pe cele mai cunoscute:
Rugăciunea de seară
Dumnezeule veșnice și Împărate a toată făptura, Cel ce m-ai învrednicit a ajunge până în acest ceas, iartă-mi păcatele ce am făcut în această zi. Cu lucrul, cu cuvântul, cu gândirea, și curățește, Doamne, smeritul meu suflet, de toată întinăciunea trupului și a sufletului.
Și-mi dă, Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace, ca sculându-mă din ticălosul meu așternut, bine să plac Preasfântului Tău nume, în toate zilele vieții mele. Și-mi ajută cu Harul Tău să calc pe vrăjmașii cei ce se luptă cu mine, pe cei trupești și pe cei fără de trup.
Izbăvește-mă Doamne de gândurile cele deșarte, care mă întinează și de poftele cele rele. Că a Ta este Împărăția, Puterea și Slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Rugăciunea de dimineață
Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi, toată ziua, să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac. Și astfel, ținând la mine, Te pierd pe Ține.
Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugăciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer. Ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.
Doamne, Cel ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochiul minții, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre și toate împreună au făcut temnița în care Te ținem bolnav, flămând și fără haină. Și așa risipim în deșertăciuni zilele noastre, umiliți și dosădiți până la pământ.
Doamne, Cel ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniței în care Te ținem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor și fă lumină sufletelor noastre. Vino și Te sălăsluiește întru noi, impreună cu Tatăl și cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea noastră rămân pe jos neputincioase.
Doamne, Cel ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Că nu ne dăm seama ce nedesăvârșiți suntem, cât ești de aproape de sufletele noastre și cât Te depărtăm prin micimile noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viața Ta, lumina și bucuria noastră, slavă Ție. Amin.
Rugăciunea făcătoare de minuni
Stăpână Preabinecuvântată, pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut mai presus de cuvânt pe Dumnezeu-Cuvântul spre mântuirea noastră şi darul Lui mai presus decât toţi din belşug l-ai primit, ceea ce eşti o mare de daruri dumnezeieşti şi râu de minuni pururea curgător, revărsând bunătatea ta tuturor celor ce cu credinţă aleargă la tine!
Căzând la icoana ta cea de minuni făcătoare, ne rugăm ţie, întru tot înduratei Maici a Stăpânului Celui iubitor de oameni.
Revarsă asupra noastră, Stăpână, prea bogate milele tale şi cererile noastre cele aduse ţie, celei Grabnic Ascultătoare, grăbeşte a le împlini, întocmindu-le fiecăruia spre folos, spre mângâiere şi mântuire.
Cercetează-ne, preabună, pe noi robii tăi, cu darul tău, şi dă celor neputincioşi tămăduire şi sănătate desăvârşită, linişte celor înviforaţi, celor robiţi slobozire, şi mângâie pe toţi cei ce pătimesc în felurite chipuri.
Rugăciunea pentru sănătate
Părinte Sfinte care ai mare îndrăzneală în față Tronului Ceresc, te chemăm cu mare lacrimi, dar cu nădejde că cele spre vindecare sufletească și trupească, spre mântuire și sfințire, le vom dobândi prin tine, cel ce ne-ai încredințat prin aceste cuvinte: "Eu mă duc, dar de acolo de unde voi fi, am să vă ajut mai mult ca și până acum”.
După cum în viață pe cei aflați în mari necazuri și suferințe cumplite îi tămăduiai îndată, așa și acum pe noi cei păcătoși. Însă chemați cu dragoste la mormântul tău încununat cu har ceresc și flori, ne primește și ne mângâie, sfânt și bun Părinte.
Ne scoate din negura păcatelor și a patimilor. Dăruiește-ne binecuvântarea ca să purtăm crucea vieții spre înviere și luminare desăvârșită.
Doctor și tămăduitor de orice suferință, te rugăm, vindecă-ne pe noi, fiii tăi, și pe cei ce îi aducem în lacrimi și rugăciuni la crucea sfântă a mormântului tău. Izvorâtor de pace, har și binecuvântarea ta de bun și sfânt Părinte.
Îți mulțumim și te rugăm să ne fii mereu aproape cu rugăciunea și ajutorul ce ni-l aduci din Cerul Sfânt spre slava marelui și minunatului nostru Dumnezeu și spre a sufletelor noastre mântuire. Amin.