După ce două rachete de fabricație rusească au lovit teritoriul Poloniei, Polonia și-a convocat Consiliul de Apărare, iar în spațiul public s-a vorbit chiar despre invocarea Articolului 5 al NATO. Ce prevede acest articol și când a mai fost invocat?
Ce este Articolul 5 NATO și când a mai fost invocat?
Polonia este stat membru NATO, iar faptul că cele două rachete rusești au căzut pe teritoriul acestui stat, provocând moartea a doi oameni, a pus în discuție invocarea Articolului 5 al NATO.
„Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților şi, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre
În cei 73 de ani de când există NATO, Articolul 5 a mai fost invocat doar o singură dată. Mai exact, acest lucru s-a întâmplat atunci când Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001.
Atunci a fost pentru prima dată în istorie când s-a întâmplat acest lucru, iar avioanele Aliaților NATO au patrulat deasupra Americii. Ulterior, NATO a căutat soluții pentru combaterea terorismului în Afganistan.Incidentul din Polonia urmează să fie investigat pentru a se constata dacă a fost vorba despre un act intenționat sau rachetele au căzut din greșeală, ca urmare a bombardamentului masiv de către trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Reuniune de urgență NATO după ce rachetele de fabricație rusească au lovit Polonia
În cursul zilei de miercuri va avea loc o reuniune de urgență a NATO la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al NATO. Acest articol este invocat în momentul în care o țară se simte amenințată, invitând restul țărilor membre să participe la consultări pentru a vedea dacă se impun acțiuni suplimentare pentru protejarea statului aflat sub amenințare, conform biziday.ro.
„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”, prevede Articolul 4 al NATO.
În acest context, NATO a anunțat că va acționa cu prudență în perioada imediat următoare și că va verifica cu grijă toate informațiile pentru a vedea ce s-a întâmplat, de fapt, în Polonia.
Citește și: Articolul 5 din Tratatul NATO. Ce obligații are România în cazul în care Articolul 5 va fi activat