Intr-o casa bine izolata nu ai doar parte de un confort termic sporit, ci si de un consum redus de energie, atât pe timpul iernii, cât si pe timpul verii. Vei observa ca odata cu aceasta imbunatatire adusa locuintei tale, costurile lunare de intretinere se vor micsora considerabil. Iata ce trebuie sa stii despre izolarea casei inainte sa demarezi lucrarile:
1.De ce materiale ai nevoie si cum sa le alegi
Primul material pe care trebuie sa-l alegi este cel termoizolant. Cele mai folosite materiale sunt polistirenul expandat sau cel extrudat si vata minerala de sticla sau bazaltica, simpla sau caserata cu folie de aluminiu anticondens. Fiecare dintre aceste variante vine cu propriile calitati si, desigur, propriile costuri. In cazul in care ai in plan o izolare la interior, vata minerala este varianta recomandata de specialisti.
Vei mai avea nevoie si de materiale adiacente precum adezivul, si el o parte importanta in procesul de termoizolare a locuintei.
2.Poti primi bani de la stat pentru a izola casa
Statul a demarat anul trecut un program menit sa reduca substantial consumul energetic si sa protejeze mediul inconjurator.
Prin acest program, cei care aleg instalatii de incalzire cu energie regenerabila si cei care isi termoizoleaza locuintele pot beneficia de fonduri nerambursabile. Plafonul maxim pe care il pot obtine persoanele fizice este de 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei pe metru patrat izolat si finisat.Atentie, insa, acordarea fondurilor depinde si de materialele utilizate. Sunt eligibile pentru finantare doar proiectele care folosesc materiale izolatoare organic-naturale.
3.Cât costa izolarea casei
Pretul total depinde foarte mult de materialele pe care le cumperi, insa un cost orientativ este de 60 – 80 de lei pe metru patrat. Pentru a stabili costul final, nu trebuie decât sa masori suprafata peretilor exteriori pe care trebuie sa o izolezi si sa vezi care este rezultatul. Daca alegi sa cumperi tu singur materialele, manopera te poate costa si 20 de lei pe metru patrat.
4.Cât economisesti cu izolarea locuintei
Desi este greu de spus exact ce suma vei economisi luna de luna daca iti izolezi casa, exista câteva date caer te pot ajuta sa iti dai seama daca merita sau nu sa faci aceasta investitie. Analizele arata ca circa 35% din caldura dintr-o locuinta se pierde prin peretii exteriori, 25% prin acoperis, 10% pirn ferestre, 15% prin pardoseala si 15% la nivelul usilor.
Este limpede, asadar, ca cea mai mare pierdere se inregistreaza la nivelul peretilor exteriori, asa ca, odata cu izolarea, facturile cu siguranta vor fi mai mici. Daca faci imbunatatiri si la nivelul usilor si al ferestrelor, instalând ferestre tip four-seasons, de pilda, poti face economonii si mai mari.
Dupa cum vezi, izolarea termica a locuintei presupune o cheltuiala substantiala, insa iti si aduce un beneficiu important si se amortizeaza in câtiva ani. Tu ti-ai izolat termic locuinta? Crezi ca merita sa faci aceasta investitie?
Sursa foto: Cristina Negoita/Shutterstock