Așa faci cel mai bun cozonac care se desface în fâșii! Rețeta bunicii

Author: Bianca Vidoi

Cozonacii ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători

Sursa: en.wikipedia.org

Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate deserturi pe care românii le prepară în zilele de sărbătoare, iar aceasta este cea mai bună rețetă pentru Crăciun.

Încă din cele mai vechi timpuri, cozonacul a reprezentat un preparat tradițional românesc pe care gospodinele îl preparau în zilele de sărbătoare, iar de pe masa de Crăciun acesta nu lipsește niciodată. Gospodinele au încercat noi umpluturi pentru cozonac, astfel încât să surprindă oamenii cu noi arome, însă în topul preferințelor se află cozonacul cu cacao și rahat. Iată care este rețeta pentru cozonacul ce se desface în fâșii.

Cea mai bună rețetă de cozonac pentru masa de sărbători

Cozonacul pe care fiecare gospodină își dorește să îl realizeze cu ocazia sărbătorilor trebuie să fie plin de umplutură, pufos, iar după ce este scos din cuptor, acesta să se desfacă în fâșii, detaliu care să arate câte de pufos este. Cozonacii au un loc de cinste pe masa de Crăciun, iar de-a lungul anilor, gospodinele au experimentat mai multe umpluturi pe care românii le apreciază, precum cozonacul umplut cu brânză dulce și stafide sau cozonac umplut cu mac, însă gustul copilăriei este adus de cozonacul cu

cacao și rahat.

Pentru a realiza cozonacii care să se desfacă în fâșii avem nevoie de 650 de grame de făină albă, 100 ml lapte călduț, 7 grame de drojdie uscată, 120 de grame de zahăr, 40 de grame de iaurt, 60 de grame de iaurt, 2 ouă întregi, 2 gălbenușuri, 20 de ml de rom, însă nu esență, sare, 2 plicuri de zahăr vanilat, cojile rase de la o lămâie și o portocală și 150 de grame de unt.

Pentru umplutura cozonacilor avem nevoie de 225 de grame de miez de nucă măcinat, 10 grame de cacao, 120 ml de lapte, 120 de grame de zahăr, un plic de zahăr vanilat, sare, 70 de grame de stafide și 30 de grame de coajă de portocale.

De ce trebuie să lăsăm stafidele la hidratat?

Într-o cratiță se încălzește laptele, până când ajunge cald, nu fierbinte, după care se adaugă drojdia zahărul și 100 de grame de făină.

Trebuie să amestecăm puțin, după care se lasă aproximativ 10 minute pentru a se activa. După cele 10 minute se amestecă totul foarte bine și se acoperă cratița, lăsându-se aproximativ 30 de minute.

În acest timp putem să începem să radem cojile de la portocală și lămâie, urmând să punem la hidratat stafidele în sucul stors din portocala rasă, lăsându-le cât mai mult timp la hidratat astfel încât să nu absoarbă umiditatea blatului.

Este timpul să amestecăm cele 150 de grame de unt moale, după care putem începe să amestecăm cele două ouă, punând și sare.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Peste ouăle bătute trebuie să punem cojile rase de citrice, vanilia și romul, după care amestecăm foarte bine. Acum este momentul în care o să începem adevărata pregătire a aluatului, iar într-un bol punem făină, peste care punem amestecul lăsat timp de 30 de minute, alături de zahăr, iaurt, miere și mixul de ouă.

Frământăm foarte bine aluatul, până acesta are o consistență densă și cleioasă, după care puteți să adăugați și laptele și puteți să îl lăsați câteva minte la odihnă, după care vom adăuga amestecul de unt, treptat. Atunci când aluatul se desprinde de pereții bolului ne dăm seama că aluatul este gata.

Citește și: Cea mai bună rețetă de Babka cu ciocolată

Aluatul se lasă la dospit timp de 120 de minute, la un loc cald, după care puteți să îl mai frământați puțin, urmând să îl împărțiți în bile, pe care le lăsăm 15 minute, timp în care lucrăm la umplutură. Într-un bol se adaugă nuca măcinată, alături de pudra de cacao, după care punem într-o cratiță laptele, zahărul și vanilia, până se ajunge în punctul de fierbere. Acest amestec se adaugă peste nuca din castron și se amestecă până la omogenizare.

Bilele de aluat le vom face fâșii lungi, pe care începem să le întindem și să le umplem cu amestecul de cacao și nucă, după care adăugăm stafidele li coaja de portocală. Pentru un cozonac avem nevoie de două astfel de fâșii, pe care le răsucim, după care le punem în tava în care am adăugat hârtie de copt. Lăsam cozonacul la dospit pentru încă o oră și jumătate, după care îi punem la cuptor la 170 de grade pentru 60 de minute, potrivit savoriurbane.com. Înainte de a îi scoate din cuptor putem da cu un strat de ou pe deasupra pentru a ieși aurii. 

 

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?