Ingrediente (pentru doi cozonaci): 1 kg făină, 5 ouă pentru aluat, 1 ou pentru uns la final, 300 gr zahăr, 100 gr unt topit, 5 linguri de ulei, 400 ml lapte, cub de 42 gr drojdie, 200 gr nucă, 4 linguri cacao, coajă rasă de la o lămâie și de la o portocală, esență de lămâie, un praf de sare.
Mod de preparare
Făina se cerne de două ori într-un vas mare. Se adaugă praful de sare. Se face o adâncitură în făină în care se pune drjdia, două linguri de lapte și un praf de faină. După 10 minute, se adaugă cinci gălbenușuri, zahărul (se mai păstrează 2-3 linguri pentru umplutură), margarina topită, uleiul, coaja de lămâie și de portocală și, treptat, laptele. Se omogenizează bine ingredientele (nu se frământă, doar se amestecă bine), se acoperă vasul și se lasă, în loc călduros, aproximativ o oră.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Se pregătesc tăvile – unse cu ulei și tapetate cu făină. Blatul de lucru se unge cu ulei. Aluatul crescut se împarte în 4 părți egale. Fiecare sfert de aluat se intinde usor cu degetele în formă dreptunghiulară (lățimea să nu depășească tava de cozonac). Pe dreptunghiul de aluat se așează compoziția și deasupra se pune un alt dreptunghi de aluat. Acestea se răsucesc și se așează în formele de cozonac.
Se mai lasă la crescut o jumătate de oră, apoi se ung cu ou și se dau la cuptor (la 190 de grade) până se coc (în jur de o oră).