Siria este într-o situație disperată. Izolată politic din cauza războiului și cu granițele închise din același motiv, este aproape imposibil ca sirienii să primească ajutor după cutremurul care a devastat țara.
Siria cere ajutor după cutremur
Regimul de la Damasc este într-o situație disperată și a cerut ajutor și Uniunii Europene. România a trimis, deja, echipe de salvatori în Turcia, care au dat rezultate, și a promis că va trimite ajutor și în Siria.
„Oameni buni, oamenii sunt sub pământ, nu are cine să ne ajute, nu avem cu ce să îi scoatem, veniti prieteni că nu avem pe nimeni, nu avem unelte, familii întregi sunt sub pământ şi sunt încă vii şi nu reuşim să îi scoatem!”, a spus un sirian.
Un al sirian, tată a doi copii, îi ține în brațe, după ce i-a recuperat de sub dărâmături, dar fără suflare: „Așa mi-a fost scris, să îi spăl și să îi îngrop.
„Sufletul meu. Mi-ai rupt inima, puiule, mi-ai rupt inima, iubire”.
O fetiță este scoasă în viață de sub moloz, dar, întrebată dacă mai este cineva acolo, dă un răspuns ce îți taie respirația: „Mama mea și surorile mele, dar sunt morți toți”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Consecințele războiului din Siria se văd cel mai dur acum, după război
Omar Mohsen, președintele comunității Siria Liberă, susține că tot ceea ce se întâmplă este un „blestem”. Sirienii suferă de mulți ani din cauza lipsei utilităților, a energiei electrice, dar și a altor resurse ce sunt necesare pentru un trai decent și pentru a ajuta oamenii care au nevoie.
Printre persoanele afectate acum se numără și persoane care au fost greu încercate de război: „ Sunt refugiaţi care au venit din alte oraşe din înteriorul Siriei, au fugit din clădiri dărâmate, din oraşe care au fost de tot dărâmate cu război, avioane.
Sunt refugiaţi în oraşele de nord unde a doua oară s-a repetat blestemul. A doua oară când nu mai au unde să trăiască”.
Unii oameni nici nu mai știu de câte ore nu au mai dormit și au fugit în orașele în care există corturi improvizate, pentru a avea unde să se adăpostească. Zona de nord este cea mai afectată, fiind cea mai apropiată de epicentrul cutremurului din Turcia.
Regiunea siriană respectivă este disputată de regimul de la Damasc și de rebelii sirieni, iar ajutoarelor nu le sunt permise să ajungă în zonele afectate, ceea ce face ca lucrurile să fie și mai greu de rezolvat.